Виктория Томова се класира за основната схема на Откритото първенство на Австралия по тенис - за първи път в своята кариера. Така България отново ще има представителка и при дамите в Мелбърн, независимо от отсъствието на Цветана Пиронкова.

В среща от третия последен кръг на квалификациите Томова (№119 в света) разгроми с 6:2, 6:1 световната №136 Ирина Мария Бара от Румъния за 78 минути. Българката допусна пробив още в първия гейм, но спечели следващите пет, за да поведе с 5:1. Бара върна един пробив, но първата ни ракета отговори с рибрейк и затвори първата част.

Томова започна много силно и втората част като поведе с 4:0. Румънката проби и намали изоставането си, но Вики не показа колебание и спечели следващите два гейма за 6:1.

В първия кръг на "Аустрелиън оупън" Виктория Томова ще играе с добре познатата французойка Ализе Корне. Българката е спечелила единствения мач помежду им - през 2019 г., отново на твърди кортове.

Победителката ще играе с Гарбиня Мугуруса или Клара Бюрел във втория кръг.

Стана ясен съперникът на Григор Димитров - чехът Иржи Лехечка, който, също като Томова, преодоля трима съперници в пресявките. Спечелилият ще спори с Беноа Пер или Тиаго Монтейро.