Новак Джокович участва в жребия за основната схема на Откритото първенство на Австралия, което започва в понеделник. Защитаващият титлата си в Мелбърн ас трябва да срещне своя сънародник Миомир Кецманович. 

Но това е под сериозно условие, тъй като министърът по имиграцията Алекс Хоук може да упражни правото си да депортира Ноле. Екипът му отново пък може да обжалва, но съдебната процедура е по-вероятно да обрече участието му в първия за годината Мейджър турнир.

Очакваше се досега Хоук да е реагирал. Според политически журналисти на Зеления континент той по-скоро ще пожелае да анулира визата на Джокович, като в момента грижливо се подготвяли документите за това, за да се избегне нов фарс, какъвто се разигра при влизането на световния №1 в страната. По-рано днес премиерът Скот Морисън участва в брифинг, на който отклони въпроси за огромния скандал. Той каза все пак, че позицията на правителството за правото на пребиваване на Новак в страната не се е променила.

Решение обаче няма да има и днес, така остана петък. Днешният жребий бе отложен с повече от час в очакване на позиция на Хоук, но такава не бе оповестена.

Визата на Джокович, издадена с медицинско изключение за прекаран COVID-19 през декември, бе отхвърлена миналата седмица и той прекара няколко дни в хотел за бежанци и карантинирани в предградие на Мелбърн. Водеща адвокатска кантора, наета от сърбина, обжалва и съдията постанови той да получи право да влезе в Австралия. Мотивът за това бе, че правата му на летището са били нарушени, не е получил необходимото време да се защити. Оттам актът за анулиране на визата бе счетен като незаконосъобразен и валидността й бе възстановена.

Междувременно Джокович призна за няколко нарушения, които е направил: в декларацията му не е отбелязано, че е бил в Испания преди да отлети за Австралия, а също така е нарушил карантината в Белград, след като е дал положителен резултат за COVID-19. В Испания е започнало разследване срещу шампиона, а в родината му Сърбия правителството изрази недоволство (поне официално), че е прекрачил мерките, знаейки, че е заразен.

Цял свят следи сагата с тенисиста, а в Австралия бушуват страсти и настроения, най-вече заради това, че е страната с най-строги рестрикции в пандемията. 

Григор Димитров ще започне срещу квалификант, а при победа във втория кръг ще срещне Беноа Пер или Тиаго Монтейро. Нов успех ще го отведе до сблъсък със Стефанос Циципас (№4 в схемата) и спорът ще е за попадане на осминафинал.

Ако Джокович остане в турнира, той може да срещне на полуфинал Рафа Надал - двамата са в една половина на схемата. И са с по 20 титли от Големия шлем. На пътя на Матадора може да се окаже Александър Зверев, а на този на Жокера - Матео Беретини.

В другата част на схемата фаворити са Даниил Медведев и Циципас. Другите големи имена тук са Андрей Рубльов и Каспер Рууд.

Димитър Кузманов отпадна във втория кръг на квалификациите - 5:7, 4:6 срещу Тобиас Камке. А Виктория Томова е на последно препятствие за основната схема, но в последната фаза на пресявките трябва да преодолее румънката Ирина Бара. Българката се справи с две съпернички дотук.