"Станахме свидетели на поредна политическа саморазправа и посегателство срещу правото на свободно слово и мнение. Журналистката на вестник "Дума" Велиана Христова - едно от най-утвърдените имена на медията, с огромен принос за популяризиране на българската наука и в частност съхраняване на българската археология, бе уволнена политически след изпратено критично писмо до Националния съвет на БСП в качеството й на синдикален лидер на Съюза на българските журналисти в редакцията."

Така започва петиция, инициирана днес от журналисти - в защита на колежката от вестника на БСП - Велиана Христова. Христова е била освободена от работа в медията вчера вечерта. Интересно обаче е защо.

Според журналистите - заради цитираното горе критично писмо (виж долу), изпратено до пленума (ръководството на левицата), в което се оборват критики на лидерката и пресен вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова. Според ръководството - защото била на граждански договор, (изтекъл иначе още през 2020 година). И докато двете гледни точки се сблъскаха задочно днес, вицепрезидентът Илияна Йотова излезе със собствена позиция - в защита на Христова.

Какъв е случаят и има ли натиск от ръководството на левицата над журналисти от партийния вестник. Клуб Z потърси отговора.

Информацията за особождаването от работа на Христова, която работи в "Дума" от първия му ден и е добре позната на колегите от образователния ресор, дойде от колеги, които публикуваха постове в социалните мрежи. Твърдението е, че е уволнена заради писмо до пленума, подписано от 30 души от екипа на вестника (от общо 34), като писмото цели да опровергае изречени твърдения от лидера на БСП Нинова по адрес на медията.

Въпросното писмо е било предоставено на последния присъствен пленум на левицата през декември (не на този, на който "на подпис" от партията бе изключен Кирил Добрев, защото той бе неприсъствен, б.а.). Посветено е на твърдения на Нинова като: че вестникът е изключително критичен към ръководството, че издръжката му струвала 40 000 лв. на месец, че в него работели 60 души, че година и половина журналистите не ходели на работа (нищо, че "Дума" не е спирал да излиза, б.а.) и др.

Проблем за ръководството представлявал и коментар на зам.-главния редактор Георги Георгиев, че на фона на спадащото обществено доверие към БСП (видимо и от изборните резултати на партията тази година), ръководството трябва да свика пленум за взимане на решения по важните въпроси, "вместо председателят да оставя впечатление за нещо скрито, решено "на подпис".

Всички тези обвинения Нинова е отправила на пленум на партията и 30-те журналисти са поискали да се защитят. Изпратили са писмото си с искане то да бъде обсъдено от ръководния орган. Но до такова обсъждане не се е стигнало под претекста - друг път.

Така стигаме до разказа на самата Велиана. Пред Клуб Z тя коментира:

"Дойдоха и казаха: от утре няма да идваш на работа".

Визираните лица са Атанас Зафиров и Вяра Емилова - и двамата депутати от левицата и членове на фондация "Дума", която на практика издава вестника. Обяснили й как сама едва ли не е написала писмото и си го е измислила. "А аз разполагам с писмото с подписите на колегите", посочва журналистката.

"Този вестник го правя от 37 години, от самото му основаване съм там. "Дума" винаги се е стремял да бъде много балансиран. Това, че е изключително критичен към ръководството си е чиста лъжа", допълва тя.

На въпрос дали ръководството не е решило да закрие вестника с оглед пестене на средства предвид лошото финансово състояние на партията, Христова посочи:

"Не мисля, че целта е да се ликвидира "Дума". Това е една от емблемите на партията. Целта е овладяване на начина на писане в него".

След което разказа, че там отдавна журналистите работят на трудов и на авторски договор, като имало правило при навършване на пенсионна възраст да се минава само на авторски. Тя наскоро навършила пенсионна възраст и работела по този начин.

Клуб Z се се свърза с Атанас Зафиров. По думите му Велиана Христова... не е била освободена от работа, а просто договорът й бил изтекъл при навършване на пенсионна възраст. На въпрос има ли и други освободени журналисти на това основание, Зафиров не можа да отговори. Но посочи, че партията щяла да излезе с позиция по въпроса. 

Въпросната позиция бе публикувана на сайта на БСП. И гласи следното:

"Нито един човек не е уволнен от в. "Дума". Конкретният повод за публични реакции е статута на журналиста Велиана Христова, която е безспорен авторитет.

Г-жа Христова не работи на трудов договор във в. "Дума", следователно няма как да бъде уволнена. Тя е имала авторски договор със срок 3 месеца, считано от 15.07.2020г. и е изтекъл на 14.10.2020г.

Вестникът е отворен да публикува нейни статии."

Междувременно вицепрезидентът и бивш член на БСП Илияна Йотова публикува статус във фейсбук - в защита на Велиана Христова.

"Защо настоящото ръководство на вестника посяга на едно от тези имена – Велиана Христова?! Ляв човек по ум и сърце, утвърден журналист, заслужил уважението дори на тези, които са попадали под безмилостните удари на критичното ѝ перо! Отговорността носи всеки сам! Надявам се решението да бъде преосмислено!", написа тя.

Велиана обаче е категорична - няма да се върне във вестника, ако отново я поканят, защото напрежението вече го има. Не и при това ръководство на партията.

Ето и пълния текст на публикацията на вицепрезидента:

"Много несгоди изтърпя вестник ДУМА за своите 32 години. Не успя да го спре дори Иван Костов преди 25. Знаехме, че без ДУМА няма БСП.

ДУМА оцеля напук на политически опоненти, на зложелатели, на знайни и незнайни „разбирачи“, на мимолетни амбиции, които никой вече не помни. Оцеля благодарение на своите имена, на журналистите, на хората от редакцията, които всекидневно, с професионализъм и отговорност пред истината и с лявата идея "воюват" за обикновения човек, за справедливостта и по-доброто утре. Хора, които дори в най-трудни моменти не си позволяват да коленичат пред силните на деня! Заради тях ДУМА е вестник с характер, арена на свободното слово и лявата идея! Заради тях ДУМА е ДУМА-та!

Защо настоящото ръководство на вестника посяга на едно от тези имена – Велиана Христова?! Ляв човек по ум и сърце, утвърден журналист, заслужил уважението дори на тези, които са попадали под безмилостните удари на критичното ѝ перо! Отговорността носи всеки сам! Надявам се решението да бъде преосмислено!

Sursum corda – Горе сърцето, както казваше Стефан Продев!"

А ето и писмото на журналистите от в. "Дума" до ръководството:

До членовете на Националния съвет на БСП 

Уважаеми другари, 

На 10 декември, на пленума на НС на БСП, след като бе отхвърлена точката за обсъждане на това, което става в „Дума“ и БСТВ, ненадейно председателят на партията Корнелия Нинова е взела думата по тази тема. Казаното от нея показва, че тя е била много тежко подведена от някого с невярна информация, съдържаща купища неистини за вестник „Дума“. Не е дадена възможност за отговор, не е изслушан управителят Иван Пешев, с оправданието, че темата ще се обсъжда „друг път“. Само че внушенията и инсинуациите са казани пред всички. Не вярваме, че журналистите на вестника ще бъдат поканени за разговор в НС, както е казано, но очевидно се готви погром над „Дума“, който ще бъде осъществен с основанието на изречените „аргументи“. Затова се обръщаме към Вас с нашето изложение, с което отговаряме на казаното.
Нека видим основните цитати от изреченото от К. Нинова: 

„Вървят внушения, че в „Дума“ има цензура, няма такова нещо“.

Наистина никога досега не се е случвало това, което стана преди около две седмици. В един свой коментар нашият колега, зам.-главният редактор Георги Георгиев написа по възможно най-добронамерен начин, че на фона на свитото обществено доверие към БСП един лидер трябва да свика присъствен пленум на Националния съвет, за да се проведе честен разговор и да се вземат решения по толкова важни въпроси като преговорите за правителство, позициите на БСП и евентуалното й участие в него, вместо председателят да оставя впечатление за нещо скрито, решено  „на подпис“.  

Последваха незабавни действия от Вяра Емилова и Атанас Зафиров като членове на фондация „Дума“ – събраха колектива, навикаха ни грубо, че „така повече не може“, че „трябва да се сложи ред в този вестник“ и че като издание на БСП той е длъжен да изразява само позициите на партийното ръководство. Преди това Зафиров вече бе ни ругал, че в сайта на вестника е публикувана информация, когато Кирил Петков и Асен Василев преди изборите обявиха приоритетите си. Политически и професионален нонсенс! Упражнен бе и натиск върху Георги Георгиев сам да напусне вестника.

Доведена бе г-жа Нора Стоичкова, която продължава да работи и в БСТВ, бивш журналист от „Демокрация“, работила и като пиар на Националната служба „Полиция“  в правителството на Иван Костов, а е и сред учредителите на Института за радикален капитализъм, ведно с Антон Тодоров и Калин Манолов. Веднъж вече си поиграха с вестника ни, когато през 2018 г. натрапиха Йордан Мичев за главен редактор, който напусна след три месеца. Но сега вече е напълно недопустимо вестникът на Стефан Продев да бъде командван от човек, работил във в. „Демокрация“,  когато той яростно хулеше нашата партия и самия в. „Дума”. Обявено бе, че тя е назначена за първи заместник-главен редактор на „Дума“, очевидно за да „сложи ред“ във вестника. А избраният от НС на БСП главен редактор Боян Ангелов и досега не е назначен. Нямаме отговор на писмата ни до НС на БСП – нито за това защо бе освободен предишният главен редактор Ивелин Николов, нито защо не е назначен Ангелов. Нито пък на писмото, което изпратихме до НС на БСП след случилото се.

Цензурата вече е в ход, премахва се всичко, което не е в правата линия на ръководството, дори информационното изречение, че на пленума е имало предложение за алтернативен дневен ред, което не е било прието. Емилова и Зафиров разпоредиха всички материали на сайта на “Дума”, свързани с БСП, да се съгласуват предварително с Пресцентъра на “Позитано”. Тъжно е, защото социалистите започват да се ориентират за това, което става в БСП, от други медии, при това – изкривено. 
Ако това не е упражняване на цензура, какво е?

„Вестникът е изключително критичен към ръководството“.

Извинете, но това е пълна лъжа. Никога „Дума“ не е публикувал „изключително критични“ материали срещу ръководството. Нека ни се посочи поне един такъв. Вестникът винаги се е стремял да публикува само аргументирани принципни мнения, без персонална критика, и да не бъде въвличан във вътрешнопартийните битки. Не са публикувани материали срещу ръководството, не сме се занимавали и с т.нар. „вътрешна опозиция“. Но са публикувани материали в полза  на Нинова. 

„БСП дава 40 хил. лв. на месец за „Дума“.

Не е вярно. Толкова НС на БСП е гласувал да се дават. Но от много време насам се дават само 26 хил. лв. на месец, всички разходи над тази сума като заплати, осигуровки и други плащания (без печатницата) Иван Пешев и главният редактор Ивелин Николов с огромни усилия покриваха със собствени приходи на вестника от продажба, реклами и пр. От гласуваната за „Дума“ сума БСП не е дала и дължи на вестника около 180 000 лв., основно за печатницата, която е 16 хил. лв. на месец.

„В „Дума“ са сключени 32 трудови договора, 24 авторски и 4 граждански. Следователно във вестника работят 60 души“.

Не е вярно. Авторските и трудовите договори са на едни и същи хора. В карето на вестника е записан и вcеки ден се публикува целият състав, заедно с администрацията и може да се види, че в него фигурират общо 35 души! Още двама са специалистите по поддържането на компютърната мрежа на редакцията и по качването на текстовете от хартиения вариант на сайта. Журналистите са 22-ма, пряко свързани с издаването на вестника са още 9 души (страньори, карикатурист, фотографи, уредник за печатницата), 4 души е администрацията (реклами, абонамент, разпространение, ТРЗ и касиер). От този състав две жени са в майчинство и две са в дълъг отпуск заради болест. “Дума” е с най-малобройния състав сред сродните вестници. Може да се провери по редакционните карета във всеки от тях.  

„Тези 60 души издават вестник само в 3206 бройки тираж, от които 45% са брак и не се продават. Такова няма никъде другаде“.
Не е вярно. Че не са 60 вече обяснихме. Вестникът е с тираж 3260 бройки, защото миналата година от ръководството на БСП поискаха да се намали тиражът заради икономии на хартия. Вестникът не достига, търси се и има потенциал тиражът му да е по-висок и с по-добро покритие в страната. Бракът на вестника е не 45%, а 35% и „Дума“ е с най-ниския брак сред всички вестници у нас. Такова наистина няма никъде другаде.

„За една и съща работа се плаща два пъти – по трудов и по авторски договор“

С това заявление се внушава, че във вестника се грабят пари, два пъти за една и съща работа! Истината е съвсем друга. Преди над 11 години заради прословутата липса на пари в БСП беше постановено вестникът да съкрати разходите. Вече бяхме малко хора и единственият начин се оказа да се спести от... възнагражденията. Тогава бе постановено, че всички минават на трудов договор със заплата около минималната за страната, а  над това ще им се плащат 200-300 лв. чрез авторски договор. Така се появи този втори договор, който си е чиста проба  скрит трудов договор, а работещите във вестника са в категорията „работещи бедни“. Съгласихме се, за да запазим вестника и за да не се злепоставя БСП заради тази практика. Беше обещано, че тия пари „отгоре“ ще се плащат редовно и плюс хонорарите за написани текстове загуба в доходите няма да има. Така че вече 11 години и досега хората в „Дума“ работят на минималната за страната заплата, на която ги осигуряват. А при пенсиониране тия 11 години водят до мизерна пенсия за всички работили в „Дума“. Един пример. Стигали сме до абсурдното положение хората да нямат стотинка и да си купуват кафе и цигари на вересия от близката лавка. 

През 2020 г. поради липса на пари в БСП във вестника бяха спрени хонорарите – и на външните, и на вътрешните автори, бяха премахнати колумнистите, „Дума“ бе свит до 16 стр. и броят в събота бе прекратен. На срещи с ръководството на вестника К. Нинова многократно обеща, че спирането на хонорарите е само за 2-3 месеца, а авторските договори ще се изплащат редовно, за да не стоят хората на минимална заплата. Това не се случи, а бяха спрени и парите за авторските договори.  

Идващата намалена субсидия от 26 000 лв. не стига дори за заплатите, управителят Иван Пешев и главният редактор Ивелин Николов правеха невъзможното да съберат собствени пари на редакцията, с които да покрият липсващите суми за заплати, осигуровките на хората, както и парите по авторските договори. В последните два месеца по авторски договори пари не са плащани.

За всичко това нееднократно сме писали протестни писма до съответните председатели на БСП, последното до Корнелия Нинова е от 21 януари 2021 г. През всичките 11 години резултат от писмата ни няма. Къде беше през това време фондация „Дума“ ? А от 2016 г. трябваше да минат много месеци да искаме и настояваме Нинова да дойде на разговор с нас в редакцията, преди това да стане. Така че г-жа Нинова е прекрасно запозната за какво става дума, но си позволи да прави инсинуацията, че „за една и съща работа вземаме два пъти пари“. Подробно сме обяснили и на Вяра Емилова, и на Нора Стоичкова какви са тези договори и защо са направени, което не попречи на пленума да се правят тежки инсинуации. 

„Авторските договори са изтекли през 2020 г. и не са подновени, работещите в „Дума“ не могат да докажат какво са работили, но парите по тези договори са си получавали.  Няма приемно-предавателни протоколи за извършеното по авторските договори“.
С тези думи на членовете на НС на БСП се внушава едно – (че сме си клатили краката, но пари сме вземали неизвестно на какво основание. Като че самото излизане на вестника всеки ден не доказва какво сме работили. Истината е следната. Единствената грешка, която т.нар. извършващи ревизията са успели да изнамерят, е това, че авторските договори и 4-те граждански договора не са подновени. Това е единственото вярно в изказването на Нинова. Ние си обясняваме този наш пропуск с постоянното преминаване от работа онлайн към присъствено правене на вестника, при което не сме успели да преподпишем договорите, те вероятно са останали при бившата ни ТРЗ и касиер Снежка Иванова, която обаче почина от КОВИД преди около два месеца.
Освен това, никой в редакцията не приема на сериозно тези допълнителни договори, по които били платени 26 000 лв., понеже те са фиктивни, фалшиви и измислени с единствената цел да се намалят парите за осигуровки, плащани от БСП. Затова преподписването им в условията на постоянни избори и проблеми в държавата не са ни били първа грижа. За нас това е формална грешка. Но хората стриктно са си изпълнявали работата по правенето на вестника и това е елементарно доказуемо. И пак – къде беше през това време фондация „Дума“? Или просто сега е дошъл моментът да се „обосновава“ замислен погром над вестника? 

И още – по закон при авторските договори не се правят приемно-предавателни протоколи. Такива има само за гражданските договори. На граждански договор са 4 души – уредникът, човекът, качващ текстовете от хартиения вариант на сайта, чистачката и шофьорът. Чистачката просто напусна –  с приемно-предавателен протокол. 

Отделно по-надолу ще стане дума за работещите пенсионери.

„Година и половина нито един журналист не е ходил в „Дума“, на какво основание, това не сме го знаели, трябваше поне да ни се каже“.

Всеки би разбрал от това: не са ходили на работа, ама пари са взимали. Това вече е нонсенс. Вестникът се правеше онлайн в течение на много време в изпълнение на разпорежданията за противоепидемичните мерки на съответните здравни министри.

Въпреки това, нито едно събитие на БСП не е пропуснато и всичките са отразени. 

И най-важното - разпореждането за преминаване на дистанционна работа заради противоепидемичните мерки беше предварително съгласувано с ИБ на БСП и на присъствено заседание на ИБ лично главният редактор Ивелин Николов е докладвал и поискал разрешение. Всички членове на ИБ са подкрепили преминаването на дистанционна работа. Може да се провери в стенограмите на ИБ.  

Вестникът излизаше перфектно през всичкото това време. В момента хората са изкарани да работят присъствено, като сме в нарушение на заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров.

Поименно за работещите журналисти пенсионери

К. Нинова си позволи поименно да изброи журналистите, които са излезли в пенсия, и работят във вестника – Велислава Дърева, Велиана Христова, Вилиана Семерджиева, Ева Костова, Владимир Груев. Понеже и техните авторски договори не са подновени, както и останалите, от думите на Нинова излиза, че тези хора неизвестно какво работят, пък взимат от парите на БСП! Е, това вече минава допустимите обиди.

Тук също ще посочим истината – която подробно сме обяснили и на Емилова, и на Стоичкова. Преди същите 11 години заради икономии в разходите за заплати беше постановено който от работещите във вестника навърши пенсионна възраст, да се пенсионира веднага задължително и да мине на авторски договор, върху който не се плащат осигуровки. Освен това възнагражденията по тези договори бяха намалени наполовина от дотогавашната им заплата. Но хората останаха да работят и при тези условия, защото трябваше да запазим вестника, ние си го обичаме и читателите ни също го обичат. Общата сума, за която работят посочените петима журналисти е... 1800 лв. на месец, върху тях се плащат 10% данък и пенсионираните журналисти в „Дума“ получават чисти пари от 180 лв. (Дърева) до 500 лв. (Семерджиева), останалите вземат между 300 и 400 лв. на месец. Пенсиите им – заради дългите години работа в „Дума“ са около 320 лв. 

Тук авторските договори са още по-абсурдни. Напълно доказуемо е колко фиктивни и фалшиви са те. Според тези договори, всеки от петимата има задължението да пише материали и редакцията да ги ползва. А реално всеки от пенсионираните продължава да изпълнява задълженията си от трудовия си договор до пенсионирането – трима от журналистите пенсионери са завеждащ отдели и, освен че пишат материали, блъскат по 18 часа на денонощие, за да излиза вестникът. За 300 лв. на месец!

Пред Коледа тези хора са оставени без стотинка. Някои колеги тази година се отказаха и напуснаха, защото не желаят да работят за 300 лв. месечно. На пленума без срам бяха нападнати петимата, останали във вестника – все видни журналисти! 

„Ще има търсене на отговорност за случилото се, а за платените неправомерно суми, ще видим.“
Това пък директно означава, че заради една формална грешка с договорите ще нападнат Иван Пешев, който дава здравето си, за да осигури със зъби и с нокти плащанията за хората и за вестника. Намираме това за безобразие! Но той отказва да уволнява хора, защото съставът и без това е малък...

А пък може да накарат всички работещи да връщат взетите пари. Вместо благодарност. Дерзайте!

Като обобщение

В. „Дума“ си върши отговорно работата, той е обичан и желан от читателите ни. Единствените ни проблеми с години идват от „Позитано“ 20, но този път надминаха допустимото, което човек може да си представи.

Вестникът излиза само благодарение на самоотвержеността на екипа си – на хората, които работят за смешни пари и които де факто спонсорират издаването на левия вестник. Правят го, защото обичат вестника си и защото са дали в него години от живота си. Нашите имена са известни на читателите и в гилдията, повечето от нас правят ТОЗИ вестник 30, 20, 10 години, едва ли има нужда да ни казват какво е вярност към партията и какво струва тя. А освен всичко друго, вестникът е и творчество, в такава атмосфера то трудно вирее. 

Призоваваме да се прекратят експериментите и тормозът над вестника, да се смени спешно политиката към него, да се спре с търсенето на теле под вола. 

Ако пък сте предрешили нещата, няма смисъл да ни черните, да съсипвате авторитета на вестника. Дръпнете шалтера на „Дума“ и си понесете срама открито!