Кризата поне с един от лифтовете на Витоша е на път да се реши, обяви главният архитект на София по БНТ.

„Днес ще издам виза за реконструкцията на Драгалевския лифт", заяви Здравко Здравков. "Ремонтът е доста по-евтин, отколкото на Княжевския, и ще бъде подпомогнат от утвърдената компания за въжени линии "Допелмайер".

Вече има изготвен идеен проект за реконструкция до междинната станция "Бай Кръстю".

По-сложно е положението с Княжевския лифт, защото там трябват 13 млн. евро за ремонт, а не обслужвал скиорите и собственикът му няма интерес да направи такава инвестиция, обясни арх. Здравков. 

Възстановяването на лифта е предизборно обещание на кмета Йорданка Фандъкова и общината търси начини да мотивира собственика "Витоша ски".

"Ако не го възстанови, ние ще го направим за наша сметка и после ще си търсим средствата", закани се Здравков. 

Той каза още, че е издал заповед за премахване на автокъща "Капитолия" в Борисовата градина, но собственикът я обжалвал в съда. Същото е станало и с ресторант "Веселото село".

В преработения вариант на проекта за ПУП са отпаднали някои планирани строителства в Борисовата градина - на Климатичното училище, възстановяването на ресторант "Тенекиите", замислената нова композиционна ос на парка покрай бул. "Драган Цанков", посочи главният архитект на София.

Той за пореден път обясни, че стадион "Българска армия" ще се реконструира така, че да се получи "едно ново модерно съоръжение в рамките на съществуващите конструкции". Цената щяла да е около 40 млн. евро за 15-20-хиляден стадион.