От многото казано остава направеното - така в пет думи кметицата на София Йорданка Фандъкова обобщи историята на столицата, чийто празник е днес. Тези думи цитира от юбилейната книга на града, издадена през 1928 г., по времето на кмета ген. Владимир Вазов.

"Вярвам, че заедно ще оставим страници на градежа в книгата на София. Нека мъдростта, която е символ на града ни, да бъде в нашите решения. Пожелавам на всички ни да сме решителни, амбициозни и мъдри в работата ни за София“, каза Фандъкова на депутатите.

Преди това кметицата не пропусна да заяде опозицията за това, че е опозиция:

"С противопоставяне и вечно отрицание може да се гради лични кариера, но не се съгражда град.“

А след това обяви, че Общинският съвет е място и за решения, и похвали две от тях като доказателство, че "заедно можем да развиваме града ни".

Първото решение е за Княжеския лифт във Витоша, неработещ от години заради проблеми с процедурите по възстановяване. По-рано тази година общината и Съветът приеха решение, че реновирането може да стане по бързата писта - нещо, което собственикът на съоръженията "Витоша ски" от години отрича да е възможно.

"Доказахме, че лифтът може да се възстанови по съществуващо положение", заяви Фандъкова.

Това струва на столичани над 50 хил. лв. за изследване на лифта миналата година.

"Втората тема, по решение на СОС, прието с пълно мнозинство, беше решено да се прекрати споразумението с парламента за полазването на 185 места за паркиране до храм-паметника „Александър Невски“ и на площад „Батенберг“. Уведомих ги, че могат да използват само 50 места и трябва да заплащат за тях както всички софиянци“, каза още Фандъкова.

Идеята за тази промяна, както често се случва в настоящия СОС, бе на опозицията в лицето на независимия съветник Борис Бонев. Управляващите в лицето на ГЕРБ и "Обединени патриоти" обаче внесоха своя версия, която бе финално гласувана, и отхвърлиха неговите идеи, които включват и намаляване на местата за служебен абонамент на министерства и други държавни структури.

"Вчера получих писмо от председателя на парламента, с което ме уведомява, че са определили нови зони за охрана около двете сгради. Надявам се, че тези зони не означават безплатно и безразборно паркиране“, заключи Фандъкова.