Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Една транзакция в биткойни причинява толкова въглеродни емисии, колкото едно средно семейство за три седмици според изчисления на нидерландската централна банка, цитирани от белгийската информационна агенция "Белга".

В изследване за въглеродния отпечатък на финансовия сектор банката посочва, че криптовалутата биткойн функционира чрез споделяне на огромни бази от данни, което пък е високоенергоемка технология. 

Една транзакция в биткойни през 2020 г. е харчела енергия, чието производство предполага отделянето на 402 килограма въглероден двуокис. Те се равняват на две трети от месечните емисии на средното нидерландско домакинство.

Банката е установила още, че екологичният отпечатък на сделките с биткойни се увеличава. През 2020 г. отделяният въглероден двуокис на транзакция е бил с една трета повече отколкото по-рано.

Увеличението се дължи на както на нарастващия брой на изчисленията, така и на повишаването на стойността на криптовалутата. Тя стимулира т.нар. "копаене" на биткойни, от което пък следва увеличено потребление на електроенергия.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.