Една транзакция в биткойни причинява толкова въглеродни емисии, колкото едно средно семейство за три седмици според изчисления на нидерландската централна банка, цитирани от белгийската информационна агенция "Белга".

В изследване за въглеродния отпечатък на финансовия сектор банката посочва, че криптовалутата биткойн функционира чрез споделяне на огромни бази от данни, което пък е високоенергоемка технология. 

Една транзакция в биткойни през 2020 г. е харчела енергия, чието производство предполага отделянето на 402 килограма въглероден двуокис. Те се равняват на две трети от месечните емисии на средното нидерландско домакинство.

Банката е установила още, че екологичният отпечатък на сделките с биткойни се увеличава. През 2020 г. отделяният въглероден двуокис на транзакция е бил с една трета повече отколкото по-рано.

Увеличението се дължи на както на нарастващия брой на изчисленията, така и на повишаването на стойността на криптовалутата. Тя стимулира т.нар. "копаене" на биткойни, от което пък следва увеличено потребление на електроенергия.