НАТО постоянно оценява своето присъствие и разполагане на войски по източния си фланг. Това заяви в отговор на въпрос на Клуб Z генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той говори на пресконференция с естонския президент Алар Карис.

Срещата се състоя само ден, след като премиерката на страната Кая Калас съобщи, че балтийските страни искат повече войски на НАТО на своите територии.

По този повод Клуб Z попита Столтенберг дали подобно предложение е дошло от някоя от членките на пакта в Югоизточна Европа – България, Румъния и Турция.

Генералният секретар за пореден път каза, че през последните години НАТО е извършила най-голямото засилване на колективната ни отбрана в Източна Европа от десетилетия насам – с бойни групи, ер полисинг, увеличен персонал и др.

„Няма да навлизам в подробности за различните потенциални предложения. Но НАТО прави винаги необходимото, за да бъде готова да защитава съюзниците си", отговори Столтенберг.

 
Финландия и Швеция отговарят на повечето изисквания за членство в НАТО и биха могли да се присъединят много бързо към алианса, ако пожелаят, каза още генералният секретар. Подобно решение е в ръцете на Хелзинки и Стокхолм, както и на 30-те страни членки. Ако има политическа воля, целият процес може да приключи много бързо, обобщи генералният секретар.