"България е член на НАТО. България е НАТО, НАТО е България. България участва в решенията, които се вземат".

Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев. Той отрече да има напрежение между него и премиера Кирил Петков по темата за евентуално разполагане на войски на НАТО в България заради кризата в Украйна.

Наскоро Янев изрази резерви по повод подобно разполагане, но после уточни, че това е лично негово мнение.

"Къде го виждате това напрежение? Няма разминаване. Това, което съм казал аз, го каза и премиерът", каза Янев.

И допълни, че внушенията как някой ни казва какво да правим и ние изпълняваме, са неправилни.

 Решаването на кризата в Украйна няма да стане с употреба или със заплахи за употреба на сила,  няма да стане с повече оръжие и повече военна сила, а ще стане с диалог и с повече дипломация, заяви президентът Румен Радев.

"Никой не е искал нищо от България към момента. Очаквам тази криза да се разреши с повече диалог и дипломатически средства", коментира държавният глава.

България е най-големият поддръжник на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и специално на братската Република Северна Македония, но това зависи от индивидуалния напредък, зависи от изпълнението на копенхагенските критерии от всяка страна кандидатка, каза още президентът.

"България продължава да бъде открита за диалог и аз вярвам, че всички обещания, ангажименти, поети от нашите съседи за изпълнение на двустранния ни договор, ще бъдат изпълнени, за да се ускори процесът на европейската интеграция, специално на РСМ. Приветствам намеренията на българското правителство да бъде активизиран диалогът по всички важни теми от взаимен интерес.

Но паралелно с това очаквам да бъдат решени и всички отворени проблеми. Конституционните гаранции на правата на македонските българи, отказът от езика на омразата, прекратяването на процесите на дебългаризация, на фалшифициране и унищожаване на нашето хилядолетно културно и историческо наследство само ще спомогнат и ще ускорят процеса на интеграция, за да може най-сетне ние да отворим вратата за преговори за членство", каза Радев.