Чешката тенисистка Рената Ворачова заяви, че иска компенсация от тенис асоциацията на Австралия заради внезапното си депортиране от страната. Специалистката на двойки настоява да се поемат разходите по пътуването й, а също така да получи определена сума от наградния фонд, тъй като е била лишена от възможността да играе и да спечели пари на "Аустрелиън оупън".

Случаят на 38-годишната Ворачова остана в сянката на този на Новак Джокович, но е доста любопитен. Тя пристига в Мелбърн с виза и медицинско изключение, допусната е в страната, участва на турнир, в който отпада в първия кръг, но целта й си остава първия за годината Мейджър.

След скандала с Джокович обаче е задържана и пратена в хотел "Парк", в който беше и той. Ден по-късно хваща самолета и се прибира в родината си. Местните власти решиха да анулират визата й след "преразглеждане". По същия начин е процедирано и със съдия, чието име още не е оповестено официално.

"Почувствах се малко като престъпничка, заяви Ворачова пред Би Би Си. - Макар че няма причина да се чувствам така. Изпратих документите си и те бяха одобрени. Ако мислех, че има и един процент шанс нещо да не е наред, изобщо нямаше да тръгна."

Тя обясни причината да не е ваксинирана и да поиска изключение - получила усложнения, след като се заразила с COVID-19. Иначе имала намерение да се имунизира, но лекари я посъветвали да не го прави. Случаят й попадал сред изброените от здравното министерство на Австралия и щата Виктория за медицинско, затова решила да опита да се възползва.

"Надявам се, че Тенис Австралия ще поеме отговорност по този казус, не искам да стигаме до съд", рече Ворачова пред RTL в Люксембург на въпрос дали има финансови претенции. 

Ворачова бе защитена от Женската тенис асоциация (WTA) и създадената неотдавна Професионална асоциация на тенисистите. Те обявиха, че разговарят с Тенис Австралия за казуса на чехкинята.

"Усложненията от последните дни са доста неприятни, пише в позицията на WTA. - Рената Ворачова следваше правилата и процедурите, беше й даден достъп при пристигането, участва в турнир и извъднъж нейната виза беше анулирана. Тя не е направила нищо лошо, за да предизвика това. Продължаваме да работим с властите, за да изясним този лош развой на събитията."

Декларацията завършва с това, че подкрепя ваксинацията сред тенисистите и я препоръчва. И че зачита правилата на граничните власти в Австралия.