Търсенето на петрол в световен план през 2021 г. се върна към предпандемичните нива, тъй като светът пое по пътя на икономическото възстановяване, и може да се очаква, че тази тенденция ще продължи и през 2022 г. Анализатори и експерти изчисляват, че е напълно реално да се стигне до нов рекорди по добив и потребление на суровината въпреки глобалните усилия за намаляване на употребата на изкопаеми горива в опит да бъде спасен климатът на Земята.

По данни на Международната агенция за енергията (МАЕ) потреблението на суров петрол през 2022 г. може да достигне и дори да нахвърли 99,53 милиона барела дневно при 96,2 милиона барела през миналата година. А това граничи с регистрираното през 2019-а рекордно потребление от 99,55 милиона барела дневно.

Търсенето на така нареченото черно злато и покачващите се цени поставят трудни задачи както пред страните от ОПЕК, така и пред сектора в САЩ. От една страна може да им се наложи да повишат добива, за да не допуснат "прегряване" на пазара, от друга немалко от страните производителки на петрол просто нямат необходимите мощности, за да го направят. Американската шистова индустрия пък трябва да се справи с изискванията на инвеститорите за балансиране на разходите.

Като цяла обаче цената си остава водеща. След като започна годината на ниво от 52 долара за барел, сортът Брент достигна 86 долара, преди да "върне газта" и да затвори годината на около 80 долара за барел. В началото на 2022-а обаче той отново започна да поскъпва и вчера на азиатските пазари един барел се търгуваше срещу 81,50 за барел.

Анализаторите смятат, че възходящата тенденция ще продължи, освен ако добивът не се вдигне рязко. Само че държавите производителки нямат нито желание, нито възможности за такова рязко повишение. Според експерти от "Банк ъв Америка" (Bank of America) през годината сортът Брент ще варира около 85 долара за барел поради ограничените запаси и липсата на свободни мощности за увеличаване на добива.

Върху развитието на пазара ще се отразят, макар и косвено, плановете на големите европейски петролни компании за плавен преход към устойчиви енергийни източници. "Бритиш петролиъм" (BP), "Роял дъч шел" (Royal Dutch Shell), "Тотал" (Total), "Екуинор" (Equinor) и "Ени" (Eni) не предвиждат да влагат огромните си приходи в увеличение на добива и резервите.

Вместо това те постепенно ще загърбят някои от дейностите си и ще предоставят голяма част от тези средства на своите акционери, докато осъществяват рисковото преминаване към нисковъглеродни и възобновяеми енергийни източници. Особено добър пример за тази стратегия даде "Шел". 

През септември компанията продаде шистовото си подразделение "Пермиън" (Permian) в САЩ за 9,5 милиарда долара и обеща да върне 7 милиарда на инвеститорите.

Според американската Агенция за енергийна информация пикът в търсенето на петрол ще бъде именно през 2030 г. Дали обаче след това идва безпетролното бъдеще, предстои да разберем.