Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Котировките на петрола днес рязко се повишиха заради ескалиращите вълнения в Казахстан, производител на суровината от групата ОПЕК+, и прекъсванията на доставките в Либия, съобщи Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Сортът Брент поскъпна с 1,93 долара или 2,4 на сто до 82,74 долара за барел, а американският лек суров прибави 2,24 долара или 2,88 на сто и един барел достигна цена от 80,09 долара.

И двата контракта се търгуват на най-високите си стойности от ноември.

Политическата обстановка в Казахстан става все по-напрегната, а тази страна в момента произвежда 1,6 милиона барела дневно, коментират от "Комерцбанк" (Commerzbank).

Засега обаче няма индикации, че петролният добив там е засегнат, отбелязва Си Ен Би Си.

По-рано днес американската компания "Шеврон" (Chevron), която е един от основателите на съвместното петролно предприятие "Тенгизшевройл" (Tengizchevroil - TCO) в Казахстан, съобщи, че някои от служителите в находището "Тенгиз" са се събрали, за да подкрепят протестите, организирани в цялата страна, заради което временно бе коригирано местното производствено равнище, предаде ТАСС.

Казахстан - най-голямата страна в Централна Азия, е разтърсена от няколко дни от вълна на недоволство, която започна с демонстрации срещу повишаването на цената на газа, преди да отстъпи място на хаотични размирици.

Междувременно добивът на черно злато в Либия намаля с над 500 000 барела на ден заради поддръжка на петролопроводи и затваряне на петролните находища.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.