Котировките на петрола днес рязко се повишиха заради ескалиращите вълнения в Казахстан, производител на суровината от групата ОПЕК+, и прекъсванията на доставките в Либия, съобщи Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Сортът Брент поскъпна с 1,93 долара или 2,4 на сто до 82,74 долара за барел, а американският лек суров прибави 2,24 долара или 2,88 на сто и един барел достигна цена от 80,09 долара.

И двата контракта се търгуват на най-високите си стойности от ноември.

Политическата обстановка в Казахстан става все по-напрегната, а тази страна в момента произвежда 1,6 милиона барела дневно, коментират от "Комерцбанк" (Commerzbank).

Засега обаче няма индикации, че петролният добив там е засегнат, отбелязва Си Ен Би Си.

По-рано днес американската компания "Шеврон" (Chevron), която е един от основателите на съвместното петролно предприятие "Тенгизшевройл" (Tengizchevroil - TCO) в Казахстан, съобщи, че някои от служителите в находището "Тенгиз" са се събрали, за да подкрепят протестите, организирани в цялата страна, заради което временно бе коригирано местното производствено равнище, предаде ТАСС.

Казахстан - най-голямата страна в Централна Азия, е разтърсена от няколко дни от вълна на недоволство, която започна с демонстрации срещу повишаването на цената на газа, преди да отстъпи място на хаотични размирици.

Междувременно добивът на черно злато в Либия намаля с над 500 000 барела на ден заради поддръжка на петролопроводи и затваряне на петролните находища.