"Не е наша работа да влизаме между шамарите на големите, достатъчно коректен съюзник на НАТО сме."

Това заяви бившият президент Георги Първанов по повод напрежението между Русия и Украйна и къде трябва да застане България в спора. Първанов бе поканен от БНТ да даде интервю в сутрешния им блок.

Бившият държавен глава заяви, че трябва да сме внимателни особено когато става дума за нашия регион. Допълни, че се подписва с двете ръце под казаното от военния министър Стефан Янев за това, че няма нужда от повече натовски войски у нас.

"Трябва да кажем своето категорично “не”, ако някой се опита да разположи например ракети с ядрени бойни глави”, каза Георги Първанов.

Бившият президент не пропусна да коментира и енергетиката на страната, като изказа съжаление, че не сме реализирали “Южен поток”.

По "Южен поток” били заложени 63 млрд. куб. м газ, а от Азербайджан може да идват 1 млрд. куб. м годишно. "Южен поток" означаваше много приходи от такси за нас и колкото искаме газ за нашето производство, допълни Първанов. Иначе заяви, цитирайки Мечо Пух, че няма проблем да имаме много енергоизточници - “колкото повече, толкова повече”.

"Реакторите не са нафтова печка"

"Новият премиер каза, че Белене не струва и ще надграждаме нещо около Козлодуй. А при дискусиите за коалиционното споразумение беше говорено да се питат експертите.  Печелим от това, че ще има американски бази и руски енергийни проекти. Дойдоха 2-3 американски сенатори, които казаха “не" и след тях Орешарски го повтори по-категорично и така се провали "Южен поток”. Реакторите не са нафтова печка, за да ги пренесеш от Белене в Козлодуй.  Нека да бъде и едното, и другото, колкото повече, толкова повече”, каза Първанов.

Турция се оказва енергийният център на Балканите и ще се наложи да купуваме от тях, допълни бившият президент и добави: бягахме от руската зависимост, а сега имаме руска и турска зависимост.

"За Македония въртим на празни обороти" 

Договорът от 2017 г. е копи-пейст от декларацията от 1999 г., която приеха Любчо Георгиевсски и Иван Костов. А рамковата позиция от 2019 г. затлачва проблемите, заяви Първанов по повод Консултативния съвет за национална сигурност.

"Тъпчем на едно място, въртим на празни обороти, тихомълком снеха темата за общата история, тя не е спомената в документа след КСНС, а трябваше да я дефинираме”, заяви бившият президент.

Референдум би затапил една наша по-динамична позиция, смята Първанов и допълни, че идеята е дошла от формация, чийто лидер (Красимир Каракачанов - б.р.) стоеше на гроба на Гоце Делчев през август 2017 г., докато Заев изброи всички участници в Илинденското въстание от осем нации без българите. И защо тогава мълча?, попита бившият държавен глава, който отсече, че въпросът няма да се реши с комисии.