Ръководството на държавния доставчик на природен газ "Булгаргаз" създава хаос в енергетиката и освен това накърнява доброто име на компанията у нас и на международните пазари. Това заяви днес пред БНР шефът на Българската газова асоциация Пламен Павлов в изключително критично интервю. 

Всъщност Павлов продължава очевидния конфликт между Николай Павлов - директор на "Булгаргаз" и газовата асоциация. Само пред 10-на дни от държавната компания обявиха, че са изтекли клаузи от договора й с Азербейджан за доставка на газ и че този факт застрашава бъдещето на партньорството. Една от обвинените организации бе именно Българската газова асоциация. 

Всъщност от там така и никога не отрекоха това да е вярно, но не разкриват и от кого са получили договорите. Днес председателят на организацията обяви, че с текста на договора разполагат и съседни страни - Румъния и Гърция, обявен и е в Европейската комисия и бе категоричен:

"В този договор няма нищо тайно."

Според Павлов от „Булгаргаз“ изнасят "неверни данни за този договор, злоупотребяват с тази приказка, че имало търговска тайна" и "интерпретират неверни неща".

"Булгаргаз" не изкривяват, а направо лъжат за точки от договора с Азербейджан", подчерта Павлов, но не даде повече подробности. 

Все пак вече стана ясно, че обясненията в продължение на месеци на държавната компания, че няма как да внесат по-големи количества газ от азерите се оказа лъжа и вероятно това има предвид Павлов. Две комисии в министерството на енергетиката вече заявиха ясно, че България - при желание - е можела да поеме цялото количество евтин азерски газ от съществуващи инфраструтурни съоръжения. 

Той не пропусна да се заяде с "Булгаргаз" и по вчерашната новина на деня -  че компанията ще намали цената на природния газ, ако цените на международните пазари се задържат ниски. 

"Това е пълен абсурд. Толкова е несериозно, толкова е наивно", заяви той, намеквайки, че флуктуациите в цените на газа се ползват от държавната компания с цел ръководството да запази поста си. 

"Точно така те създават хаос в енергетиката", обяви той.