Войските, командвани от Москва и разположени в Казахстан след бурните безредици, ще започнат да се изтеглят от страната след два дни и операцията ще трае по-малко от десет дни. Това заяви днес пред парламента казахстанският президент, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Основната мисия на миротворческите сили към ОДКС (Организацията на договора за колективна сигурност) приключи успешно", каза Касъм-Жомарт Токаев. "Постепенното изтегляне на обединения контингент на ОДКС ще започне след два дни. Процесът ще трае най-много десет дни", добави той.

Миналата седмица в Казахстан избухна насилие, невиждано, откакто през 1991 г. страната получи независимост при разпадането на Съветския съюз.

Десетки души загинаха и стотици бяха ранени, което доведе до спешно там на миротворчески сили. Войниците, главно руски, бяха разположени в страната от военния съюз ОДКС, включващ бивши съветски републики и доминиран от Москва. Вчера казахстанският президент уточни, че става дума за 2030 военни и 250 единици техника, а колегата му Владимир Путин посочи, че силите се изпращат "за ограничен период".

Вълненията в Казахстан, наречени от властите терористична агресия, започнаха с демонстрации срещу поскъпването на горивата на фона на понижаване на жизненото равнище.

Казахстанските депутати одобриха днес назначаването на нов премиер - Алихан Смаилов, посочен за временно изпълняващ длъжността след оставката на кабинета по време на размириците миналата седмица.

В речта си пред парламента президентът Токаев заяви, че в Казахстан се е изострил проблемът със социалното неравенство и мерките за социална подкрепа, предприемани от централната власт, често зависят не от реалните потребности на хората, а от "тежестта" на местните ръководители. По думите му, "това води до диспропорция в развитието и недоволство сред гражданите", съобщи ТАСС.