“Украйна не е Казахстан.”

Така украинският вицепремиер по европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина отговори на въпрос какво ще направят властите в Киев, за да не се повтори там ставащото в Казахстан – вътрешни безредици да не прерастнат във военна намеса отвън.

Стефанишина бе приета в Брюксел от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. След това тя участва в заседанието на Съвета „НАТО-Русия“.

Най-добрият отговор на Украйна е да разгърне вътрешната съпротива, смята вицепремиерът.

„Обратно на Казахстан, ние имаме сериозна общност от експерти на гражданското общество, а също така и силна опозиция. Има и много силно международно единство, с което се осъжда руската агресия на територията на Украйна. Не сме част и от каквато и да било постсъветска структура, която, както е в случая с Казахстан, би позволила външна военна интервенция на своя територия, както и да се овладее критичната инфраструктура“, изтъкна Олга Стефанишина.

Тя бе категорична, че Украйна има суверенното право да избира договори и съюзници и това не подлежи на преговаряне. Тези думи бяха по повод искането на Русия НАТО да спре разширяването си на изток.

„Всички трябва да разберем, че исканията на Русия към съюзниците не могат да се смятат за преговорна позиция. Агресорът не е в положение, в което може да поставя условия, докато руските танкове са на границата с Украйна. Виждаме опитите на Русия да променя дискусиите и да заплашва с нова война, без да направи никакви стъпки за намиране на мирно решение в рамките на минските или нормандските формати. Русия просто се опитва да наложи дневния си ред, вместо да се върне на масата за преговори“, каза още Стефанишина.

Йенс Столтенберг заяви, че едва ли може да се очаква решение на проблемите на всички срещи, предвидени тази седмица. Те обаче са опит бъдат избегнати военни действия и да бъдат насрочени други заседания за търсене на ефективни решения.

Генералният секретар припомни, че като премиер на Норвегия е преговарял с Русия и че е възможно с нея да бъде постигнато споразумение. Но отново предупреди, че трябва да бъдем готови Москва да предпочете използването на сила.

След два дни в Брюксел ще заседава Съветът „НАТО-Русия“. Днес пък представители на Русия и САЩ ще преговарят в Женева.