БОЕЦ внесе днес сигнал до Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) на МВР, съдържащ данни за пране на пари, данъчни и финансови измами, корупция, незаконно забогатяване и други престъпления от общ характер извършени от Делян Пеевски, Севастиян Костов и други неустановени лица, съобщиха от организацията. 

"Сигналът ни е основан на предишни сигнали на БОЕЦ до прокуратурата и КПКОНПИ, по които не бе извършена проверка, както и на  данни от „Капитал“ и други медии, че през последните седмици Пеевски е извършил продажба на недвижими имоти собственост на неговата фирма „Интръст“ на стойност няколко десетки милиона лева. Купувач е фирма „СТРОЙКО 2011“, в която , като собственик в края на 2021г. влиза Севастиян Костов. Припомняме, че спрямо Пеевски и неговите компании има наложени санкции по закона „Магнитски“.  В резултат от тази  санкция се блокира цялата собственост и право на собственост и други собственически права ( на посочените по-горе лица), които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ. Такава собственост, право на собственост и други собственически права задължително трябва да се докладват на Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC). Освен това се блокират всички дружества, притежавани пряко или непряко (с дялово участие от или над 50 процента) от едно или няколко от санкционираните лица", пишат от БОЕЦ.

Организацията иска и да се провери как е забогатял депутатът от ДПС Делян Пеевски - "от собственик на стар опел за няколко месеца се превърна в мултимилионер собственик на медии и активи на стойност няколко десетки милиона лева и то официално".

Още през лятото прокуратурата съобщи, че Пеевски е разпитан за санкциите по закона "Магнитски". Отправено е и запитване до Департамента по правосъдието на САЩ за информация на база, на която са основани санкциите за българите. Главният прокурор е поискал от НАП разкриване на данъчна и осигурителна информация по отношение на санкционираните хора. 

В началото на октомври м.г., когато излязоха досиетата "Пандора", Пеевски бе извикан и на разпит в ДАНС, а оттам заявиха, че проверяват постъпила информация за възможни финансови нарушения на български юридически и физически лица в офшорни зони.

Правоохранителните органи не са оповестявали изводите от своите проверки.