Казахстанският опозиционер Мухтар Аблязов, който получи политическо убежище във Франция, заяви вчера пред Франс прес, че в Казахстан е започнала революция и разкритикува "окупацията" на Казахстан от руските сили, извикани на помощ от правителството.

"Буквално за три дни бе извършена революция", каза той по време на разговор с Франс прес в Париж, където живее.

"Смяната на режима все още не е факт, но революцията завладява духовете", смята 58-годишният бивш банкер и бивш министър, който изпадна в немилост в страната си в края на 90-те години.

"Мисля, че това е краят на режима, въпросът е само колко време ще е нужно за това. Може да отнеме година или пък две седмици", разсъждава Аблязов.

Бившата съветска република, която е най-голямата страна в Централна Азия, бе обхваната от протестно движение, което започна в неделя в Западен Казахстан след увеличаване на цените на газа и достигна до Алмати, казахстанската икономическа столица, където демонстрациите прераснаха в бунт срещу властта.

Вчера властите заявиха, че десетки демонстранти са убити и над хиляда души са ранени. Осемнадесет служители на силите за сигурност бяха убити и 748 бяха ранени, предадоха информационните агенции, като се позоваха на властите.

Назарбаев в Абу Даби?

Под натиска на улицата президентът Касъм-Жомарт Токаев прие оставката на правителството и се съгласи цената на газа да бъде намалена.

Според Мухтар Аблязов след три десетилетия на авторитарно управление "хората разбраха, че не са слаби, че могат да накарат режима да ги чуе".

"Започнаха да събарят статуите на Нурсултан Назарбаев", бившият президент, който продължава да има голямо влияние, след като управлява Казахстан от 1989 до 2019 г., отбелязва Аблязов.

Според него Назарбаев, смятан за ментор на сегашния държавен глава Токаев, е избягал в Абу Даби след началото на размириците. Тази информация понастоящем не е потвърдена от Франс прес.

"Хората виждат сега, че ако се обединят, могат да съборят статуите, да свалят правителството", уверява Аблязов.

Казахстанският президент поиска помощ от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), военно обединение, в което членуват Русия и няколко бивши съветски републики. Руски войски пристигнаха вчера в Казахстан, за да окажат подкрепа на правителството.

Според Аблязов властта "се изплаши и поиска помощ от Путин, който иска да възстанови Съветския съюз (. . .) и се възползва от ситуацията", за да извърши военна интервенция.

Премиер

"За нас това е окупация", каза Аблязов и призова казахстанците да "организират стачки и да блокират пътни артерии".

Самият Аблязов ще продължи борбата си от Париж, където създаде опозиционната партия "Демократичният избор на Казахстан", като очаква, че ще може да се върне в родината си. Аблязов планира също така да поиска среща с френския президент Еманюел Макрон.

Той изрази готовност да стане премиер на временно правителство и обеща установяването на парламентарен режим, без президент.

"Готов съм да оглавя временното правителство, което ще свали Нурсултан Назарбаев, и ще е на власт шест месеца", казва Аблязов.

Мухтар Аблязов, който е бивш министър на президента Назарбаев, прекара 14 месеца в затвора в Казахстан, след като изпада в немилост. После отиде да живее в изгнание първо във Великобритания, а след това във Франция.

Срещу него има обвинения, че е отклонил милиарди долари, докато беше ръководител на "БТА Банк" - обвинения, които той отхвърля и до днес.

Казахстан предприе правни действия срещу него и във Франция, където му е повдигнато обвинение. Френските власти обаче му предоставиха статута на бежанец, като френският Национален съд по правото на убежище прецени, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.

През 2017 г. бившият олигарх бе осъден задочно в Казахстан на 20 години затвор по делото за отклоняване на средства, а след това и на доживотен затвор за това, че е поръчал убийството на свой бизнес партньор през 2004 г., за когото първоначално се смяташе, че е станал жертва на инцидент по време на лов.

БТА