"Силата на кучето" на новозеландката Джейн Кемпиън спечели "Златен глобус" в категорията за най-добър филм - драма, се съобщава на официалния сайт на наградите, цитиран от БТА.

Кемпиън бе удостоена и с приза за най-добър режисьор. Кенет Брана бе отличен за най-добър сценарий за лентата "Белфаст".

Римейкът на "Уестсайдска история" на Стивън Спилбърг спечели "Златен глобус" за най-добър мюзикъл или комедиен филм.

Никол Кидман спечели "Златен глобус" в категорията за най-добра актриса във филмова драма за участието си в "Да бъдеш Рикардо". Уил Смит бе удостоен най-добър актьор в същата категория.

В категорията за най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл спечели Рейчъл Зиглър за "Уестсайдска история". При мъжете в същата категория с приз бе удостоен Андрю Гарфийлд за "Тик, так...Бум!"

Композиторът Ханс Цимер получи "Златен глобус" за музиката към филма "Дюн". Японската драма "Карай ми колата" спечели "Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм. "Енканто" бе избран за най-добра анимация.

За най-добра телевизионна драма бе избран сериалът "Наследници", а най-добра телевизионна комедия или мюзикъл стана "Хитрини". За най-добър телевизионен филм бе избран "Подземната железница".

Тази година организаторите се отказаха от традиционното излъчване на наградите. Призовете "Златен глобус", присъждани ежегодно от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, са на второ място по престиж в Съединените щати след наградите "Оскар".

За разлика от всички други награждавания през последните 78 години, през тази наградите бяга просто обявени на уебстраницата на Асоциацията на чуждестранния печат в Холивуд (Hollywood Foreign Press Association). Нямаше вечеря, церемония, живо излъчване.

Преди събитието Eн Би Си, "Амазон", "Нетфликс" и Ейч Би О обявиха, че ще го бойкотират, изтъквайки съмнения за финансови нередности и липса на чернокожи при определянето на наградените и организацията на събитието.

Том Круз върна три "Златни глобуса", които беше спечелил за "Джери Магуайър", "Роден на 4 юли" и "Магнолия", а Скарлет Йохансон призова колегите си от киното да обърнат гръб на наградите. 

Председателката на асоциацията Хелън Хьоне каза днес пред британската телевизия "Скай нюз", че 21 нови членове са се присъединили към нея миналата година, което означавало, че повече от 20% от състава ѝ не са бели, т.е. са чернокожи, азиатски или латиноамерикански журналисти.

Асоциацията казва също, че е прекратила безплатните пътувания и развлечения за членовете ѝ. Разследване на в. "Лос Анджелис таймс" разкри, че 30 членове на асоциацията са пътували, без да плащат за това до Франция през 2019 г. и са били настанени в също безплатно в петзвезден парижки хотел, за да видят сцените, където е сниман телевизионният сериал "Емили в Париж", номиниран за две награди "Златен глобус" през 2020 г.