Най-странните награди "Оскар" - така определи "Гардиън" социално дистанцираната церемония на най-чаканите филмови призове. Блясъкът на червения килим се завърна с Андра Дей и Кери Мълиган, които заложиха на златното, и Мария Бакалова, която бе сред звездите, избрали бели бални рокли на принцеси в първия моден парад по време на пандемията, съобщи Асошиейтед прес, пише БТА.
Червеният цвят също беше силно застъпен, редом с къси корсажи и модели, оголващи пъпа.

Звездата от "Борат 2" Мария Бакалова беше като принцеса, в бяло, с леко сподавен блясък и дълбоко деколте, от което започваше пищна пола от тюл на "Луи Вюитон". Зашеметяващи диамантени обеци допълваха тоалета. Би Би Си отбеляза, че Бакалова е намерила най-лесният начин да се спазва социалната дистанция с широката си шест метра пола, изработена от сто метра тюл.

Номинираната за най-добра актриса в поддържаща роля беше зашеметяваща на червения килим и имаше възможността да покаже по-бляскавата си страна за разлика от героинята ѝ във филма, отбеляза Би Би Си и заключи: "Ако някой си заслужи поява на червения килим тази година, това е Мария".

Аманда Сийфрид, ослепителна в червено, беше номинирана за поддържаща роля за "Mank".
Андра Дей, една от претендентките в категорията за главна женска роля.
Златен блясък имаше и в тоалета на Кари Мълиган, звездата на "Момиче с потенциал", номинирана за главна женска роля.
Оливия Колман, която вече има една статуетка, този път се размина с наградата за поддържаща роля в "Бащата".
Клои Чжао триумфира с две статуетки - за най-добър режисьор и за най-добър филм за елегичната драма "Земя на номади".

Общо 15 жени разпределиха помежду си рекордните 17 оскара, след които за звук ("Без звуци в живота"), дизайн на продукция ("Манк"), оригинален сценарий (Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал"), документален филм ("Моят учител октоподът").

Американката от китайски произход Клои Чжао стана първата азиатка и едва втората жена след Катрин Бигълоу, удостоена с приза за режисура. За първи път в считаната по традиция за "мъжка" режисьорска категория бяха включени две жени. Другата претендентка беше актрисата Емералд Фенъл, която се съревноваваше с режисьорския си дебют "Момиче с потенциал". Преди Чжао и Фенъл само пет жени са били номинирани за наградата за най-добър режисьор.

Изпълнителката на главната роля в "Земя на номади" Франсис Макдорманд взе отличието за най-добра актриса. С победата си 63-годишната Макдорманд попада в елитния клуб на актьорите с по три награди "Оскар", който включва Мерил Стрийп, Даниъл Дей-Луис и Джак Никълсън. Рекордът от четири актьорски отличия на киноакадемията принадлежи на покойната Катрин Хепбърн.

Призът за най-добър актьор отиде при Антъни Хопкинс за ролята му в драмата "Бащата". 83-годишният Хопкинс стана най-възрастният актьор, отличен с приза. Досега рекордът принадлежеше на Кристофър Плъмър, който почина през февруари тази година. Това е втора награда на киноакадемията за Антъни Хопкинс. Първата той взема за знаковата си роля на Ханибал Лектър в "Мълчанието на агнетата", припомня БТА.

Южнокорейката Юн Ю Джун спечели приза за най-добра актриса в поддържаща роля за изпълнението си в "Минари". 73-годишната актриса е известна телевизионна и филмова актриса в родината си. Тя е първата корейка, номинирана за "Оскар" и спечелила отличието, както и втората азиатка с награда в категорията. Мийоши Умеки е отличена през 1958 г. за изпълнението си във филма "Сайонара".

Сред претендентките в тази категория беше и 74-годишната Глен Клоуз. След като не получи отличието, Клоуз запази рекорда за актрисата с най-много номинации в историята на наградите "Оскар", която никога не е печелила. Тази година тя беше номинирана за осми път.

Роденият в Лондон Даниел Калуя, чиито родители са от Уганда, получи "Оскар" за най-добър поддържащ актьор за едната от двете главни роли - на лидера на Черните пантери Фред Хамптън, във филма "Юда и черният месия". Изпълнителят на другата централна роля Лакийт Станфийлд също се съревноваваше в поддържащата категория.

Франсис Макдорманд и Юн Ю Джун
Даниел Калуя взе наградата за най-добър поддържащ актьор за едната от двете главни роли - на лидера на Черните пантери Фред Хамптън във филма "Юда и черният месия"
Емералд Фенъл взе "Оскар" за най-добър оригинален сценарий.
Саша Барън Коен и съпругата му Айла Фишер гледаха церемонията от Австралия.
Номинираният за главна мъжка роля за "Звукът на метала" Риз Ахмед и съпр   угата му Фатима Фархийн Мизра.

 

Хората с пликовете.