От днес започва данъчната кампания за физическите лица в страната, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Институцията подчертава, че физическите лица могат да подадат декларация за доходите си и по електронен път. Освен това остават вариантите в офис на НАП или пък по пощата. 

Трябва да се има предвид, че срокът за ползване на вече известната 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е до 31 март. Последният ден, в който можете да декларирате и платите задълженията си към хазната пък е 3 май. 

Припомняме и че последните решения на парламента потвърдиха данъчните облекчения за отглеждане на деца. За едно дете отстъпката е 450 лв., за две - 900 лв., за три - 1350 лв. 

При дете с увреждане семейството може да разчита на намаление на данъка с 900 лева, но независимо от използването на това облекчение, то се ползва комбинирано – веднъж се отчита облекчението за дете с увреждане, а втори път – правото на облекчение за отглеждане на дете. Така сумата за дете с увреждане става 1350 лева, пък пояснява днес пред БНР Боряна Георгиева - служител в НАП. 

При извършен ремонт и подобрение и срещу представяне на фактура за извършените ремонтни работи също може да се ползва данъчно облекчение. Това важи за един недвижим жилищен имот, като физическото лице, ползващо облекчението, следва да е негов собственик или съсобственик. Важно е също така физическото лице и лицето, извършило ремонта, да не са свързани лица.

"Говорим не за материали. Общият размер е до 2000 лева от данъчната основа. Това означава, че 200 лева могат да се приспаднат от данъка, който се дължи", припомня Георгиева.

5% отстъпка от данъка за довнасяне при деклариране на доходите онлайн може да се използва до 31 март. Друго условие за целта е плащането на задълженията също да стане по електронен път. Тази отстъпка не може да бъде по-голяма от 500 лева.

Едноличните търговци и земеделските стопани ще подават декларации от 31 март до 30 юни.