Държавната хазна ще завърши годината с четири милиарда лева дефицит, прогнозират от финансовото министерство. Това е точно три процента от брутния вътрешен продукт.

Към края на ноември Хазната все още бе на излишък от над 600 милиона лева, а милиард и 200 милиона преизпълнение бяха разпределени след решение на парламента за допълнителни средства за пенсионерите догодина и за подпомагане на бизнеса заради високите цени на електроенергията, съобщи БНР.

От Финансовото министерство подчертават, че през годината е имало по-високи социални и здравни разходи, породени най-вече от COVID кризата. Въпреки това дефицитът е с 600 милиона лева по-нисък от заложеното в актуализацията на бюджета. 

Към края на ноември фискалният резерв е бил 12 милиарда и 800 милиона лева. 

През първите месеци на следващата година ще останат в действие текстовете на настоящия бюджет, тъй като все още финансовата рамка за догодина не е разработена. Това означава, че държавата ще разполага с 1/12 от настоящия бюджет месечно до приемането на нов.

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към ноември 2021 г. са в размер на 47 779,2 млн. лв. или 94,5 % от актуализираните годишни разчети. Съпоставени със същия период на предходната година, постъпленията към ноември 2021 г. нарастват с близо 8,1 млрд. лв. (20,4 %). Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с близо 7,4 млрд. лв., информират още от Министерството на финансите. 

През месеца е постъпила и сума в размер на 450 млн. лв., която е с еднократен за годината ефект и представлява предоставени безвъзмездни средства от АЕЦ "Козлодуй" по държавния бюджет в изпълнение на РМС №739/2021 г. за одобряване на Програма за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия. 

Общата сума на данъчните постъпления по КФП, вкл. приходите от осигурителни вноски, възлиза на 37 340,2 млн. лв., което представлява 94,7 % от планираните за годината данъчни приходи. Постъпленията от данъци и осигурителни вноски нарастват с 5,3 млрд. лв. (16,6 %) спрямо отчетените за същия период на предходната година, като формират 78,2 % от общите постъпления по КФП за периода. 

Приходите от преки данъци са в размер на 7 701,9 млн. лв. или 100,2 % спрямо предвидените в разчетите за годината. 

Неданъчните приходи са в размер на 7 348,0 млн. лв., което представлява 108,8 % спрямо годишните разчети и се формират основно от приходи от държавни, общински и съдебни такси, приходи и доходи от собственост, приходи от концесии, приходи от продажба на квоти за емисии на парникови газове и други.

Приходите от помощи и дарения са в размер на 3 091,0 млн. лева.