Когато Недосегаемият в една държава се ожали пред света, че всички са срещу него и му мислят лошото, с което рушат демокрацията, това звучи като виц от радио Ереван. Обаче е истина. От "инструмент в ръцете на Господ" прокуратурата вече се изкарва жертва. 

В писмо от трийсетина страници главният прокурор на България Иван Гешев и други високопоставени прокурори сезират Европейската комисия, евродепутати и посланици на държави от ЕС и САЩ, че правителства, в т.ч. настоящото с премиер Кирил Петков, политици, бизнесмени и граждански активисти оказват натиск върху държавното обвинение. Правили го в угода на интересите на олигарси и в ущърб на правовата държава.

"Обичам да се пра’им на луд"

Паралелно с това прокуратурата се хвали колко много работа е успяла да свърши въпреки целия този натиск и изброява куп разследвания срещу "български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи, известни олигарси". Макар по тях да няма още присъда дори на първа инстанция. Накрая, вместо епилог, се отправя молба към адресатите в рамките на тяхната компетентност да предприемат "спешни действия за подкрепа на върховенството на правото и разделението на властите".

В един появил се незнайно как разговор през лятото на 2020 г. глас като на бившия премиер Бойко Борисов казваше: "Накрая Гешев вика: "Абе, аз обичам да се пра’им на луд"..." Дали пък това писмо да не е отново същият трик?

Изненада: Прокуратурата пак забрави Пеевски

Прокуратурата се обръща към институции и държави, нееднократно критикували България именно заради нереформираното и създадено по сталински модел държавно обвинение, в което водещ принцип е единоначалието. Повествованието, безпрецедентно по рода си, игнорира всички мониторингови доклади на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, всички препоръки на Венецианската комисия и Комитета на министрите по отношение на безконтролността на ръководителя на прокуратурата и невъзможността да бъде разследван. "Главният прокурор може да отмени или измени всяко решение, взето от прокурор, което не е било предмет на съдебен контрол", констатира за пореден път ЕК в първия си доклад за България по новия общоевропейски механизъм от 2020 година.

По време на преговорите си за съвместно управление и четирите партии в управляващата коалиция декларираха единодушие относно смяната на главния прокурор и съдебна реформа, включително демократична отчетност и контрол над обвинител номер едно. 

Но в дългото си изложение прокуратурата пропуска санкционираните по глобалния закон "Магнитски" български граждани и собствените си действия (или бездействия) спрямо тях, макар един от адресатите да е посланикът на САЩ в България - Н.Пр. Херо Мустафа. В противен случай трябваше да спомене, че относно един от санкционираните - бизнесмена Делян Пеевски, е отказала да образува разследване по общо 14 преписки. Данните станаха известни на заседание на временната парламентарна комисия "Магнитски", създадена в 46-ото НС. "Виждаме как прокуратурата изпира Делян Пеевски. Тя не вижда в дейността му никакъв проблем", коментира тогава председателят на комисията Надежда Йорданова, настоящ министър на правосъдието. 

Нещо като самопризнание

Защо Иван Гешев сезира с излиянията си институции, които са наясно с проблемите на българското правораздаване и гнилите му ябълки? Тази стратегия вече беше изпробвана именно от Пеевски и политическата сила, която отново го прибра в парламентарното си лоно - ДПС. Движението за права и свободи разгърна цяла кампания в европейски институции, за да защити Пеевски и да внуши, че изнесеното не отговаря на истината.  Действията на българската прокуратура не я опровергаха, напротив. 

Движение "Ние идваме!" на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, което разпространи документа, коментира, че е “възмутителен фактът, че българската прокуратура се превръща във фактор, който вреди с неистини на доброто име на България, освен със собственото си поведение в страната, но и на международната сцена".

Не са съвсем прави относно "неистините". Какво четем в края на повествованието: "Прокуратура, поставена конюнктурно под контрола на управляващата политическа класа, е опасна за българското общество и спазване на утвърдените европейски ценности. Прокуратура, подчинена на политиците, не може да изпълни функцията, заради която съществува - да следи за спазване на законността и да осъществява наказателно преследване като третира всеки като равен пред закона".

Съвсем вярно! Следователно - очакваме оставката на главния прокурор.

*Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Дойче Веле