Новак Джокович е получил ваксинационно изключение да влезе в Австралия заради наскоро преболедуване на COVID. Това твърдят неговите адвокати в представени пред съда документи, съобщава Би Би Си.

"Датата на първия позитивен PCR тест е 16 декември 2021 г.", обосновават се те.

Досега не е било официално съобщавано, че тенисистът е бил заразен с коронавируса в края на м. г.. Той прекара заболяването през 2020 г. - покрай турнирите "Адрия къп", на които беше организатор.

Джокович получи отказ да влезе в Австралия, след като пристигна в Мелбърн преди дни, за да участва в Откритото първенство по тенис на страната.

В момента той се намира в хотел за бежанци, където посрещна вчера и Коледа, която в Сърбия се празнува на 7 януари.  №1 в мъжкия тенис чака решението на съда, което трябва да стане ясно в понеделник.

Сърбинът обяви в началото на седмицата, че ще пътува за Зеления континент, след като е получил "медицинско изключение" заради това, че отказва да се ваксинира.

Наличието на завършен имунизационен курс е изискване за всички участници в започващото на 17 януари Открито първенство на Австралия.

Властите в Австралия отвърнаха, че наличието на изключение за прекаран в последните шест месеца COVID не гарантира влизане в страната, а възможност за посещение на обществени места в щата Виктория. Това заявиха представители както федералното, така и щатското правителство. Оттам дошло объркването за Джокович и за останалите, кандидатствали за изключения и на тази база извадили си визи.

Вината била на "Тенис Австралия", която не предупредила тенисистите, обявиха от кабинета на Виктория. Остава обаче загадка как чехкинята Рената Ворачова е била допусната от граничния контрол да влезе в страната - документ, издаден заради това, че в края на м.г. е прекарала коронавируса. Тя дори участва в турнир, преди да бъде задържана и пратена в бежанския хотел, в който е Новак Джокович.

Защитата на сърбина ще пледира пред съда, че издаденото му свидетелство е станало чрез тенис асоциацията. Според Би Би Си в защитната й теза може да залегне и това, че Новак е получил уверение, че има всичко необходимо, за да участва в "Аустрелиън оупън", но всъщност е бил подведен.

Любопитно е, че на 17 декември Жокера е публикувал снимки във туитър как получава награда от Сръбските пощи на събитие в Белград. А ден по-рано е дал положителен тест за COVID-19, поне според адвокатите му.