Световният номер 1 Новак Джокович ще получи разрешение да играе на Откритото първенство на Франция през май и юни тази година, дори ако не е ваксиниран срещу COVID-19, заяви френският министър на спорта Роксана Марасиняну в петък, предаде "Нова телевизия".

Решението на Австралия да отмени визата на Джокович, която беше предоставена въз основа на медицинско изключение преди Откритото първенство на Австралия в Мелбърн, предизвика скандал, превърнал се в политически и международен.

Франция не забранява на неваксинирани да влизат в нейна територия, но налага по-строги ограничения.

Роксана Марасиняну каза, че протоколите на Международната тенис федерация за големи събития казват, че неваксиниран играч ще има право да влезе във Франция и да участва на "Ролан Гарос", който започва през май.

Новак Джокович остава в Австралия поне до понеделник, когато ще бъде разгледана жалбата му за недопускане до страната.

Жокера публикува първи думи, откакто започна австралийската сага. С пост в инстаграм той честити Коледа и благодари за подкрепата:

"Христос се роди. Честита Коледа. Нека ви изпълва и укрепва божията любов. Благодаря на всички мои сънародници, на семейството, на Сърбия и на всички добри хора по света, които ме подкрепят. Чувствам това и го оценявам."