Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Маршът във войската е многозначително понятие. Той може да бъде тържествен, почетната рота ти отдава чест, приемаш строя, всичко под пагон и цивилно в МО чака твоята заповед.

Маршът може да бъде и изпитание. Всеки, бил в казармата, знае какво е марш на скок. Другите по-добре да не знаят. Противогаз, пълно бойно снаряжение и бегом до безкрая. 16 километр По трасето припадаха половината.

Третият марш обаче е най-болезнен. Командата е ходом марш и бегом марш. До изхода. Обикновено е бегом, защото много точат лиги за мястото ти.

По Коледа стават чудеса и бригаден генерал Стефан Янев се преобрази. В него заговори един истински антинатовец. Безкомпромисен и загрижен за националната сигурност, застрашена от евентуалното приемане на още бойци на съюзниците. На съюзниците. 

Първо предколедното изявление за БТА, че България не е гумен печат на Брюксел. Чудесна метафора, но казана от някой виден опозиционер или революционно настроен управляващ. Янев не е нито едното, нито другото.

После поста във фейсбук, (няма случай досега министър на отбраната да прави важни изявления в мрежата!) че няма нужда от разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие. На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето, пише Янев. И допълва - моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона.

Тези изявления поставиха в неудобна, да кажем най-меко, ситуация премиера Кирил Петков, който беше принуден да тръгне да се оправдава и да обяснява, че това е мнение, което не ангажира правителството. Мнение, изказано официално от министъра на отбраната, не ангажира правителството?

След тези волеизлияния, генералитетът и военното и политическо ръководство на министерството настръхват, съобщиха източници от МО. Стефан Янев, харесван за премерените си думи и действия досега, днес вече е недолюбван. Даже вече се появиха евентуални негови приемници, бивши министри – Тагарeв, Шаламанов, Ненчев.

Другият много, много важен пробив в системата е разривът между министъра и президента, който вече не е тайна даже за по-ниските етажи във военното ведомство и президентството. Според запознати той започнал още в мига, в който бил обявен съставът на кабинета, където Янев е само министър. Той очаквал да е вицепремиер, отговарящ за силовите структури и сигурността. В новата история на България няма случай, в който бивш премиер да стане после само министър. Но в крайна сметка Янев приема.

И така, с леко клатещи се вече крака, вместо да се изпъне и заеме стойка мирно, докато враговете му се успокоят, Янев пак обилно ги нахрани.

Министърът на отбраната и бивш служебен премиер се появи изненадващо на антинатовски протест. Министър на страна членка на Северноатлантическия пакт от 17 години.

Протестът беше издигнал категорични надписи на плакатите си - "Никога срещу Русия!", "Подкрепяме министъра на отбраната", "България - зона на мира" и "Да - на мира, не - на войната!".

Оказа се, че демонстрацията е в подкрепа на самия Стефан Янев, по повод думите му, че няма нужда от разполагане на допълнителни сили на НАТО у нас.

Дали това е било постановка, дали провокация – протестът е до Министерството на отбраната, очаква се да мине министърът, е важно, но не и най-важното.

Вместо да се скрие вдън земя, виждайки демонстрацията, министърът се появява в края на речите. Слава богу, отказа микрофона, но според някои медии се ръкувал с организаторите.

И другия фал - на бурните аплодисменти министърът не издържа и казва: "Ключовата дума е национален интерес - това търсим, това пазим, така че бъдете спокойни, ще направим каквото е необходимо". Мистерия, пълна мистерия, подсилена с мълчание.

Бившият военен министър и доказал се привърженик на НАТО Николай Ненчев нарече поведението на Янев „провокация“ и изпрати информацията за държането на един натовски министър до генералния секретар Йенс Столтенберг. 

От "Демократична България" поискаха изслушване на Стефан Янев в парламента, но такова още не е насрочено. 

Да припомним още веднъж думите на Янев:„такова решение (б.р. – за разполагане на още натовски войски на наша територия) не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес". 

Точно така е. Да заместим само „решение“ с „изявление“.

Коментари

Сериозно?

Разрив между двата руски подмъдурника със зелени чорапи? Какви ги бръщолевиш бе, този? Ако имаше "разрив" Янев щеше вече да е изхвърлен. Но Кико не смее да пипа президентската квота в правителството. Истината е, че Румен Решетников чрез своя аватар Янев сондира почвата до къде може да стигне русопоклонството в България. Нали искахте промяна? Е, сърбайте сега боярищник.

Сърбахме доволно

Като сложа на скалата ББ с руския си поток, съветската си прокуратура, скатала приближени олигарси в един неприкосновен сарай на корупция …., пак не ми излиза картинката нанормална цивилизована демократична страна.

Военните са тъпи, а българските са вдлъбнати

Трегдията в България дойде оттам, че след години на блатно съществуване в политикта с парашути бяа спуснати военни, които не стават и за войската. Тези пагонаджии са програмирани с червена петолъчка. Не може един промит мозък да мисли по европейски. Някои бият тупана, че ходовете на Редв били преврат. Превратът в България стана на 10 ноември 1989 г. Тогава бе направен вътрешен дворцов преврат, при който едни комуняги поеха икономическата власт от други комуняги. Всичко, което произтича в момента е резултат от имитацията на промяна, която се практикува в България.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.