Десетки протестиращи бяха убити и стотици ранени по време на сблъсъци в Казахстан, каза в днес полицейски служител от най-големия град Алмати, цитиран от Си Ен Ен. 

Телевизията отбеляза, че това става, докато войски от ръководен от Русия военен съюз на постсъветски държави започват операциите си в централноазиатската страна, за да помогнат за потушаването на безпокойство. Според Русия това ще бъдат мироопазващи войски по Организацията на Договора за колективна сигурност и отбрана.

Най-малко 13 служители на правоприлагащите органи загинаха в Алмати, а 353 души бяха ранени, съобщи държавната телевизия "Хабар 24", цитирана от Си Ен Ен.

Повече от 1000 души в различни региони бяха ранени в резултат на безредиците. От тях почти 400 са хоспитализирани, като 62 души са в интензивно лечение, съобщи Министерството на здравеопазването, според "Хабар 24".

Армията стреля по демонстрантите в центъра на най-големия казахстански град Алмати, предаде ТАСС. В съобщението се казва, че има жертви, но не е уточнен броят им.

Кореспондент на руската държавна агенция предаде, че военните са поискали по високоговорители участниците в безредиците да напуснат Площада на републиката и са предупредили, че ще започнат стрелба.

„Всички напуснете площада, откриваме огън!“, е прозвучало от високоговорителите.

Очевидци съобщават, че военните стрелят по подбудителите на безредиците и автомобили. 

Огънят не стихва на площада от 15 минути, стрелят по хора, дошли на площада с оръжие, стрелят по коли. Определено има ранени. Не е ясно, не е възможно да се приближи до загиналите", е казал един от очевидците пред ТАСС.

В същото време други очевидци съобщават, че в резултат на стрелбата има загинали хора.

Събеседниците на агенцията са потвърдили, че военните са обградили площада и са започнали специална операция, без да напускат машините си. 

Според очевидци силни експлозии се чуват откъм площада на Републиката, пише още ТАСС.

„Тези, които бягат от страната на площада, казват, че (силите за сигурност - б.р.) са стреляли по подбудителите на безредиците и са видели как някои определено падат“, каза един от събеседниците на ТАСС.

По-рано днес казахстанската полиция съобщи, че е арестувала около 2 000 души по улиците на Алмати, превърнали се в продължение на два дни в сцена на безредици, при които загинаха десетки хора, а около хиляда бяха ранени, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

"Полицейските служители в Алмати се заеха да прочистват улиците. . . Общо около 2000 души бяха отведени в полицейските участъци" в най-големия казахстански град, съобщи министерството на вътрешните работи.

 

По-късно ТАСС съобщи, че военните напълно са разчистили площада на републиката в Алмати. Очевидци съобщават за ранени и убити, но няма официално потвърждение на информацията за загиналите,  предаде агенцията.

Според телевизионния канал "Хабар-24", акиматът (градската администрация) и резиденцията на държавния глава също са освободени.

Голям брой военни и техника остават на площада, отбелязва ТАСС.

Над града се е спуснала гъста мъгла, а от площада все още се чуват редки изстрели. Демонстранти все още има по околните улици. Ако се приближат твърде много до площада, военните стрелят, пише руската държавна агенция.