Десети участници в размириците бяха "елиминирани", заяви днес полицията на най-големия казахстански град Алмати, предаде Ройтерс, като се позова на информационната агенция "Интерфакс".

По-рано тази сутрин на главния на най-големия казахстански град Алмати и се стигна до сблъсъци между войници и протестиращи.

Няколко бронетранспортьора и десетки войници навлязоха тази сутрин на главния площад в бившата столица, където стотици хора протестират срещу правителството за трети пореден ден, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кореспонденти на Ройтерс съобщиха, че с приближаването на войниците към събралото се множество са се чули изстрели.

Над хиляда души са ранени при демонстрациите в Казахстан през последните няколко дни, предаде Франс прес, като се позова на данни на казахстанското здравно министерство. Близо 400 от ранените са хоспитализирани. В интензивно отделение са 62 души.

Казахстанската държавна телевизия съобщи, че националната банка на Казахстан е взела решение за преустановяване на работата на всички финансови институции. Почти в цял Казахстан е прекъсната връзката с интернет.

Русия и съюзниците й от Организацията на договора за колективна сигурност ще изпратят сили за опазване на мира в Казахстан. Това обяви във "Фейсбук" арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от Ройтерс.

По думите му решението за разполагането на миротворци за ограничен период от време е в отговор на призива на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев и "с оглед на заплахата за националната сигурност и суверенитета на Република Казахстан, предизвикана включително от външна намеса".

Протестите в Казахстан трябва да бъдат разглеждани като акт на агресия отвън - "нападение на (. . .) терористични банди, всъщност международни, минали сериозна подготовка в чужбина", заяви по държавната телевизия Токаев.

По-рано Токаев помоли за помощ ОДКС - военен съюз на Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Той не каза колко военни ще бъдат изпратени и кога ще пристигнат те.

Протестиращи убиха през последните два дни 8 служители на полицията и националната гвардия. Първоначално разгневени от увеличението на цените на горивата, протестиращите щурмуваха сгради и скандираха срещу предшественика на Токаев, Нурсултан Назарбев, който запази широки пълномощия, въпреки че се оттегли от поста през 2019 г. след близо 3 десетилетия начело на Казахстан.

Казахстанските въоръжени сили бяха извикани да възстановят реда и да сложат край на бунтовете, каза Токаев. По думите му "терористични банди" се бият с паравоенните в град Алмати, предаде ДПА.

Той съобщи, че летището в най-големия град в страната, което бе окупирано от протестиращи, отново е под контрола на правителството.

Помощ или окупация?

Силите на ОДКС няма да слагат ред в Казахстан - ще охраняват по-специално военната инфраструктура, цитира руският в."Московский комсомолец" обяснение на Леонид Калашников, шеф на комисия в Държавната дума, отговаряща за връзките с постсъветското пространство. С бандите и мародерите ще се справят местните сили на реда, но в страната "се намира космодрумът Байконур и други обекти, които трябва да бъдат охранявани от такива банди и защитавани при нужда. Тъкмо затова съществува ОДКС", казва той.

Щом президентът Токаев се е решил да иска войски от ОДКС, явно има повече доверие на чужди силови структури и армии, отколкото на своите собствени, констатира "Новая газета". Според вестника обаче за него е "голям риск да се довери на Путин и Лукашенко" - лидерите на Русия и на Беларус. Казахстанците може да не му простят вкарването на техни войски в страната - потенциален "допълнителен дестабилизиращ фактор", предупреждава всекидневникът.

Всяко изпращане на руски войски в една суверенна страна, чиято конституция не предвижда такава възможност, е равностойно на окупация. Затова казахстанската власт спешно измисля подходящи обстоятелства - "някакви терористични организации подготвяли уж извън страната бойци за участие в протестите", разсъждава агенция РОСБАЛТ.

Социални или политически искания? Отвътре или отвън?

"Сред въстаниците преобладават социалните искания" и "най-силно ги вълнуват (. . .) цените на храните", сложени на първо място в списъка, коментира в. "Свободная преса" документ, разпространен "от името на някакъв Народен комитет" в Казахстан. Протестиращите искат да бъдат свалени и цените на горивата, повишени - пенсиите, намалена - пенсионната възраст, а оставката на кабинета (вече факт) е едва на четвърто място.

Настояват още за освобождаване на задържаните по време на демонстрации и "вдигане на заплатите на обикновените хора".

Безредиците в Казахстан нямат социален характер - те са провокирани отвън, заявява обаче наблюдателят Александър Гусев пред в. "Комсомолская правда".

Моментът не е избран случайно. На 10 януари започват преговори по сигурността между Русия, САЩ и НАТО. Ще има много сериозен пазарлък не само за европейската сигурност, но и по въпроси, засягащи Централна Азия, включително Казахстан, обяснява руският експерт.

Според него "това е много добре обмислена акция" и Агенцията за международно развитие на САЩ "неслучайно" е отпуснала 1,5 милиона долара за укрепване на потенциала на гражданското общество в Казахстан - за "ей тая всъщност цветна революция" сега в страната.

САЩ осъдиха насилието

САЩ осъдиха насилието и вандалските прояви в Казахстан. Държавният департамент призова протестиращите и властите в централноазиатската страна да бъдат сдържани, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Дипломатическото ведомство нарече Казахстан "ценен партньор" и призова всички казахстанци да уважават институциите, да спазват човешките права и медийните свободи.

Говорителката на Белия дом Джен Саки нарече безумни и лъжливи твърденията, че САЩ са замесени в казахстанските протести, отбелязва "Комерсант".

"Чухме редица безумни руски изявления, че зад това стоят САЩ. Ще се възползвам от възможността да подчертая, че те са абсолютно лъжливи и са част от стандартната руска инструкция за дезинформация", помества вестникът нейно изявление, цитирано от ТАСС.