Русия изпрати свои военни в Казахстан, съобщиха днес руски държавни осведомителни агенции, цитирани от ДПА.

Въздушни десантчици са били разположени в централноазиатската бивша съветска република като част от миротворчески контингент на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), потвърди военният блок, доминиран от Москва.

ОДКС вече обяви тази нощ, че ще се съобрази с искането на Казахстан за помощ.

Контингентът ще бъде разположен в централноазиатската страна за ограничен период от време, "за да стабилизира и нормализира обстановката в страната", написа във Фейсбук арменският премиер Никол Пашинян.

Казахстан поиска помощ от ОДКС за възстановяване на реда, след като масови протести срещу високите цени на енергията в богатата на петрол бивша съветска република с население от над 18 милиона души прераснаха в безредици. Президентът Касъм-Жомарт Токаев разпусна правителството, след което вчера военните се намесиха в най-многолюдния град в страната Алмати. Токаев нарече размириците "подкопаване на целостта на държавата".

Според съобщения от днес в резултат от безредиците в икономическия център на Казахстан Алмати има десетки загинали.

Хора са се опитали да щурмуват няколко полицейски сгради през нощта, съобщи държавната телевизия "Хабар 24", цитирайки говорител на министерството на вътрешните работи.

Десетки нападатели са били "елиминирани". В момента самоличността на загиналите се установява.
Сайтовете на казахстанските медии бяха недостъпни тази сутрин и няма ясна информация за ситуацията в страната, отбелязва ДПА.
Жителите са призовани да останат на безопасни места и да избягват да излизат по улиците.

Разследващ екип

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев разпореди да бъде създаден разследващ екип за изясняване на причините за размириците в страната и привличане на виновните към отговорност, предаде ТАСС, като се позова на неговата пресслужба.

Следствената група ще включва представители на главната прокуратура, министерството на вътрешните работи, Комитетът за национална сигурност и други компетентни структури.

Протестите в Казахстан започнаха на 2 януари в градовете Жанаозен и Актау в Мангистауска област, където местни жители изразиха недоволство срещу високите цени на втечнения газ. След два дни избухнаха размирици в най-многолюдния казахстански град Алмати и други населени места, при които загинаха хора.

Президентът Касъм-Жомарт Токаев обяви извънредно положение в цялата страна за период от две седмици, а правителството подаде оставка.

На заседание на националния Съвет за сигурност Токаев нарече участниците в погромите "терористи" и заяви, че се е обърнал за помощ към партньорите от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). Тя от своя страна потвърди, че ще изпрати в Казахстан миротворчески сили за стабилизиране на обстановката.

ЕС е готов да подкрепи диалог в Казахстан

ЕС е готов да подкрепи диалога в Казахстан, заяви днес говорител на Европейската служба за външна дейност на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с обстановката в азиатската страна от последните дни.

Съжаляваме за жертвите от последните часове и осъждаме насилието и вандализма, добави говорителят. Насилието трябва да спре, призоваваме за сдържаност и за намиране на мирно решение, посочи той.

Говорителят заяви, че ЕС следи обстановката и знае за искането на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев за външна помощ за овладяване на безредиците. По неговите думи при тази намеса трябва да се отчитат суверенитетът и независимостта на Казахстан.

БТА