Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Само "Виваком" може да вдигне цените на мобилните си услуги, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова (БСП) в парламента. Причината е, че само този телеком е заявил поскъпване само за 2021 година, а не и за 2020-а.

А1 и "Теленор" не могат да вдигнат и с една стотинка таксите, допълни Нинова, но каза, че и двете компании са обжалвали в съда заповедите на Комисията за защита на потребителите (КЗП), които спират изпълнението на повишението от февруари. 

 
Нелоялната търговска практика според КЗП  се изразяваше именно в намерението за двойното вдигане с двата инфлационни индекса за 2020 и за 2021 г., което не е позволено.
 

Два от трите мобилни оператора - "Теленор" и А1, сюрпризираха на 21 декември м.г. абонатите си, като с SMS ги известиха, че от Нова година вдигат цените по действащите към момента договори.

"За да продължим да предоставяме висококачествени услуги, месечните абонаменти ще се индексират със средногодишния Индекс на потребителските цени на НСИ за 2020 & 2021 с общо около 5%. Промяната ще се отрази във фактурата от фев'22", гласи съобщението на "Теленор".

С малко по-нисък процент А1 ще увеличи цените на месечните абонаменти, като от компанията уточняват, че индексацията, отчита инфлацията от 2020 и 2021 г. За миналата година увеличението е 1.7%, колкото е средногодишната инфлация, измерена от НСИ, а за тази година - 2.4%, каквато е прогнозата на МФ за средногодишната инфлация за 2021 г. Така общото увеличение е с 4.1%, ако прогнозата на МФ се сбъдне. Много вероятно е средногодишната инфлация за 2021 г. да се окаже по-висока - в последните три месеца бяха отбелязани рекордни за последните 10 години месечни нива от 6 и над 7%.

По-късно "Виваком" обяви също поскъпване, но само съобразено с инфлацията за 2021 г.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.