Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев заяви днес, че е оглавил Съвета за сигурност на страната и обещава да действа с "максимална твърдост" на фона на най-сериозните размирици от повече от десетилетие в централноазиатската република, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Токаев заяви в телевизионно обръщение към нацията, че е имало жертви сред силите за сигурност. Той заяви, че няма да напуска страната и ще остане в столицата Нур Султан.

Касъм-Жомарт Токаев заяви днес, че е поел поста начело на влиятелния Съвет за сигурност от бившия дългогодишен лидер на страната Нурсултан Назарбаев. Той обеща да отговори с "максимална твърдост" на протестите срещу цените на горивата. В обръщението Токаев заяви:

"Като държавен глава, а от днес и председател на Съвета за сигурност, имам намерение да действам максимално твърдо".

Начело на Съвета за сигурност Назарбаев си осигури значително влияние в страната, след като неочаквано се оттегли от президентския пост през 2019 г., припомня ТАСС.

Токаев не спомена днес името на Назарбаев. Бившият държавен глава, който е на 81 г., не се е появявал публично от началото на протестите, които накараха Токаев по-рано днес да приеме оставката на правителството.

Този ход изглежда беляза окончателното изместване на Назарбаев, бивш шеф на комунистическата партия, който управляваше безпроблемно като президент в продължение на почти три десетилетия, след като Казахстан получи независимост с разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Не беше ясно дали това ще удовлетвори протестиращите, някои от които които бяха чути да скандират: "Старче, върви си!", традиционен лозунг срещу Назарбаев.

По-рано Токаев отстрани племенника на Назарбаев от поста му като втори човек в Комитета за държавна сигурност, наследник на КГБ от съветската епоха.