Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Мораториумът върху цените на тока, парното и водата е незаконен." 

Това категорично мнение изрази днес пред БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. По думите му решението на Народното събрание е било взето спонтанно и без да се вземат предвид недостатъците в него, а негативите му ще видим само след няколко седмици или месеци. 

Освен това обаче Иванов предупреди, че очаква и много остра реакция от Брюксел, просто защото е ясно, че решението за налагане на ценови контрол е отнемане на права от независим регулатор, какъвто се явява КЕВР. Европейската комисия вече е сезирана, обяви той.  Председателят с изтекъл мандат и който вероятно скоро ще бъде заменен от Народното събрание заяви и че сам по себе си актът на мораториума е "петно върху България". 

Както и много други експерти, така и Иванов е категоричен - след изтичане на срока на мораториума цените на енергоносителите ще полетят високо в небето, защото компаниите по веригата ще трябва някак да компенсират натрупаните загуби. 

"Във всичките си действия през годините, в които аз съм бил начело, КЕВР е защитавала обществения интерес - комисията да е арбитър и да отчете интересите както на производителите, така и на потребителите и на търговците, така че потребителите да могат да плащат сметките си, а производителите да получат достатътчно, че да бъдат стимулирани да работят", обяви Иванов, отговоряйки индиректно на премиера Петков, който се усъмни в правилността на действията на КЕВР. 

Иванов дори си позволи да даде съвет на управляващите, напомняйки им, че ситуацията можело да бъде овладяна, ако Народното събрание се е съобразило с предложението за намаляване на ДДС за енергоносителите за три месеца. Според Иванов при такъв сценарий, парното е щяло да поскъпне с едва 3%, а токът - само с 1%. 

Иванов бе категоричен, че за първи път е бил подложен на политически натиск едва през април миналата година.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.