"Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март. Той ни дава време, за да направим нужния анализ на системата и да видим дали няма скрити резерви".

Това заяви премиерът Кирил Петков в предаването "120 минути" по бТВ.

"Не ни хареса новината, че в деня, в който се заклехме, идва новината, че парното на софиянци се вдига с 30 процента, а токът на всички с двуцифрено число", каза премиерът. И на няколко пъти подчерта, че това се е случило от "ден едно" на новото правителство.

"Едва ли това е проста случайност", подчерта.

И допълни:

"Критикуваха ни за мораториума, но искаме да проверим дали няма течове по системата. Не може сметките да се плащат от битовите потребители. Това е найлесно. Философията ни е друга", заяви още.

"Трябваше време за този анализ. Това, че от ГЕРБ го внесоха и то с грешна дата, за да си направят игричка, не беше най-добрата първа крачка, но ни дава нужното време за този анализ. Затова го подкрепихме от парламентарната група", коментира Петков.

По думите му сега ще се прави анализ на доставчиците на газ, на износа на ток.

"На нас ни трябват 20-30 дни, за да проверим всичко това", даде хоризонт. - "Това не е популистка мярка, а да купим време".

Надявал се и много бързо да бъде подменен съставът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според Петков КЕВР не трябва да бъде просто "печат за цени", а да одитира системата.

Премиерът се обяви за подпомагане на бизнеса - с процент от цената на тока, но и с таван. И не можело да се дава една и съща сума за всеки. 

Петков изчисли и че азерският газ в момента е близо с 60% по-евтин от руския и целта е да се изкупят количества предварително. Но в момента се преглеждали анексите към договорите. Държавата трябвало да се подготви и от сега за за предоговаряне на контрактите с Москва. 

Аз много се надявам, че в един момент той ще реши да си даде оставката

"В Брюксел са се уморили да слушат номинални приказки" - посочи още Петков, говорейки за съдебната реформа.

И разви идеята КПКОНПИ да може да разследва и да може да обжалва прокурорски отказ от образуване на досъдебно производство.

"Аз много се надявам, че в един момент той ще реши да си даде оставката. Ако той направи тази стъпка, аз бих го поздравил, че е направил нещо отговорно за правосъдната система", коментира конкретно фигурата на обвинител номер едно Иван Гешев.

Ако сам си тръгне - ще спести време в усилията по премахването му, каквато е идеята на кабинета чрез законови изменения, касаещи посмяна на състава на сегашния Висш съдебен съвет.

Сделки от типа Гешев напуска, а кабинетът го изпраща посланик, нямало да се правят, бе категоричен.

На темата COVID и администрацията, Петков обяви пунктове за тестване на тези, които не желаят да се ваксинират и нямат зелен сертификат за преболедуване.

Той се обърна към зрителите, подчертавайки ниския процент на ваксинация и настъпването на Омикрон - с призива за повече имунизации - за да не "влезем в същия филм на ужасите".

"Сега е моментът ако искате да помогнете на цялата система - на децата, на възрастните, на болниците", обърна се към гражданите.

И заяви кампания за адресиране към страховете на хората, които не искат да се ваксинират.

 

По думите на Петков следващата голяма вълна се чака около 20 януари и само още 300 000 нови имунизирани може да намали значително броя на заетите легла в болниците.

Премиерът говори и за работните групи с Република Северна Македония с практична насоченостт, които анонсира по-рано. Но очерта червена линия - защита от дискриминация и език на омразата за самоопределящите се като с български корени македонци.