"Аз не знам как ние от ГЕРБ предложихме този мораториум, не знаех преди да бъде предложен и не гласувах за него."

Това повече от невероятно обяснение за предложения от ГЕРБ и в последствие гласуван от почти цялото Народно събрание мораториум на цената на тока за битовите потребители даде днес депутатът от групата на Бойко Борисов Делян Добрев, който е бил и министър и на енергетиката. 

Той дори стигна до още по-нелеп опит да оправдае действията на собствената си група, обяснявайки, че призиви за мораториум са се чували от управляващата коалиция и в този смисъл ГЕРБ е направила това, което са искали управляващите. 

Истината обаче е кристално ясна - мораториумът бе предложен не от кой да е, а лично от председателката на групата на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова и бе гласуван освен от другите партии и от почти цялата ГЕРБ. В последния месец Борисов и хората му обясняват как действието на мораториума трябва да бъде прекъснато, но в нито един момент не поеха отговорност за него, не го направи - очевидно - днес и Добрев. 

"Два пъти ни е предлаган преди такъв мораториум и ние сме го отхвърляли, защото това не е пазарно решение. Това е много глупаво решение", продължи глухата защита Добрев.

Още по-невероятна е хипотезата на Добрев за скандала с изтеклите клаузи от договора между "Булгаргаз" и Азербейджан за вноса на природен газ от Баку. Припомняме, че шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов обяви, че някой се опитва да саботира договора като изнася информация и подчерта, че това може да доведе до прекратяване на взаимоотношенията. 

Днес Делян Добрев заяви, че личното му подозрение е, че "новото правителство - премиер, вицепремиер, министър на енергетиката, вероятно са извикали изпънителния директор на "Булгаргаз" и са поискали договора." Без да казва, че именно правителството е предизвикало теча, той все пак го намекна. 

"8 години от този договор не изтече нищо, а това се случи само седмици, след като беше сформирано правителство", продължи той. 

Логиката зад думите му е, че някой се опитвал да вземе бизнеса на държавнта "Булгаргаз" и да го предаде в частни ръце. Припомняме, че Николай Павлов обясни ясно, че основните подозрения падали върху Българската газова асоциация, които дори не отрекоха напълно в писмо до БНТ, в което написаха:

"Когато са налице факти за престъпно увреждане на обществения интерес, българите трябва и ще узнаят истината, а отговорността трябва да я понесат отговорните."

Според Добрев в Министерство на енергетиката има писмо от Азербейджан, в което се изразявало разочарование от изтичането на клаузите и в него се искало да се издирят и накажат виновните. Той обаче само бил чул за това писмо, не го е виждал. 

Що се отнася до продължаващата агония с незавършването на интерконектора с Гърция (б.р. - през който трябва да влиза цялото количество азерски газ), Добрев продължи защитата на ГЕРБ, които от няколко месеца обвиняват новите управляващи за провала, твърдейки, че за 10 месеца са могли да го завършат. Обяснение за това защо 10 години ГЕРБ не го направи така и не се намират. Добрев единствен хвърля вината на мениджмънта на компанията управляваща строителството на интерконектора. 

Добрев смята, че е рано за вот на недоверие към кабинета, защото правителството имало нужда да се ориентира. 

„Ние не искаме да саботираме работата му. В същото време няма да мълчим, когато виждаме, че те не вземат правилните решения”, категоричен е депутатът от ГЕРБ.