Когато Конгресът се събра в ранните часове на 6 януари 2021 г., за да формализира победата на Джо Байдън на президентските избори през 2020 г., едва ли някой е очаквал, че яростна тълпа от привърженици на Доналд Тръмп ще постави американската демокрация на колене.

Седмици наред републиканецът оспорваше резултата от вота. Kогато призова насъбралите се симпатизанти да вдъхнат "гордост и кураж" на "републиканците, които са слаби", за да "си върнем страната", мнозина от тях възприеха поканата твърде присърце.

Стотици яростни републиканци пробиха полицейската блокада и нахлуха в Капитолия в търсене на конгресмени, сенатори и най-големия предател - вицепрезидента Майк Пенс. За него бе подготвена и бесилка, а в записи от марша на протестиращите из коридорите на сградата се чуваха възгласи "Обесете Майк Пенс".

За щастие, можем само да гадаем какво щеше да се случи, ако разярената тълпа бе преградила пътя на изпадналия в немилост републиканец или лидерката на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Петима души загинаха: един беше застрелян от полицията на Капитолия, друг почина от свръхдоза наркотици и трима - от естествена смърт. Четирима полицаи, които се включиха в защитата на сградата на Конгреса, се самоубиха в рамките на следващите седем месеца.

Година по-късно Тръмп разумно отмени планираната си пресконференция днес - именно на 6 януари 2022 г. Няма защо да привлича достатъчно внимание върху себе си. Няма защо да прави услуги на Байдън, който си има достатъчно проблеми - коронавируса, рекордно висока инфлация и все по-нарастваща политическа поляризация в страната.

Но събитията от 6 януари няма да бъдат забравени. 

Над 700 обвинени 

Американската прокуратура на окръг Колумбия повдигна обвинения срещу над 700 души, участвали в щурма на Капитолия.

Повече от 600 лица са обвинявани във влизане или оставане на територията на Капитолия със забранен достъп. За това се предвижда максимална присъда от 1 година затвор и глоба от 100 000 долара.

Но прокурорите планират да представят и доказателства за по-сериозни престъпления. Повече от 30 души са обвинени в кражба на държавно имущество, казва прокуратурата на САЩ, цитирана от Си Би Ес. Сред тях е Райли Джун Уилямс, за която се твърди, че е откраднала лаптоп от офиса на Нанси Пелоси. Уилямс настоява, че е невинна.

Най-малко 225 са обвинени в нападение или оказване на съпротива срещу органите на реда по време на щурма. Над 75 от тях са обвинени, че са използвали смъртоносно или опасно оръжие срещу полицейски служители.

По данни на министерството на правосъдието 10 души са обвинени заради нападение срещу представител на медиите или унищожаване на оборудването им.

На трима от 45-те, обвинявани в унищожаване на държавно имущество, прокуратурата окачествява действията като "терористичен акт", което може да доведе до по-сурови присъди за "късметлиите".

Едно от най-масовите обвинения е за опит за възпрепятстване на официалната процедура по удостоверяване на гласовете на Избирателната колегия - обвинените са 275. Тук нещата стават сериозни - ако бъдат признати за виновни, могат да получат до 20 години затвор. Около 40 от тях се ползват с по-специално отношение от разследващите органи - за тях се смята, че са координирали действията си по време на щурма.

Над 160 виновни

Над 160 души са се признали за виновни в престъпно поведение по време на нападението на 6 януари.

По изчисления на Си Ен Ен над 85 процента от тях включват признания за ненасилствени престъпления, които не се наказват тежко от закона.

Поне седем от лицата признават, че са извършили тежки престъпления - нападнали са полицаи или са оказали съпротива при арест, което може да доведе до по-тежки присъди.

Петима души, от които четирима членове на "Oath Keepers" и един на "Proud Boys", признават вина за участие в заговор. Техните показания ще бъдат много важни, за да се разбере пълният обхват на действие на екстремистките групировки. За поне 94 от обвинените се смята, че са членували в радикални формирования, като най-много са били представителите на "Oath Keepers" (19 на брой), които са действали съгласувано и на които е повдигнато общо обвинение.

Останалите близо 530 души все още не са изправени пред съда - първите дела ще започнат през април. Причините за забавянето са големия брой доказателства, представени от прокуратурата и пандемията от коронавирус.

Поне 70 осъдени досега

Към днешна дата най-малко 70 обвиняеми са осъдени за участието им в събитията от 6 януари. Присъдите варират - от два месеца пробация за ненасилствено влизане в Капитолия до повече от пет години затвор за нападение на служители.

Досега около 30 души са получили ефективна присъда.

Робърт Скот Палмър, мъж от Флорида, който призна, че е нападнал полицаи с дъска и пожарогасител, беше осъден на 63 месеца затвор през декември - най-тежката присъда досега. 

Като част от споразумението си за получаване на по-лека присъда, Палмър призна, че е хвърлил "дървена дъска срещу полицаи на Капитолия и служителите на столичния отдел, защитаващи входа на Долната западна тераса" на Капитолия. Той също така призна, че е пръскал "съдържанието на пожарогасителя върху служителите, докато се изпразни", след което го е хвърлил в тяхна посока.

Той прочете писмо пред съда, в което обвини действащия по онова време държавен глава за щурма на Капитолия.

"Поддръжниците на Тръмп бяха излъгани от онези, които по онова време бяха на власт, тоест - президента", обяви той, цитиран от Си Би Ес. "Те продължиха да бълват фалшивия разказ за откраднатите избори и как това е било "наш дълг" - да се изправим срещу тиранията".

Кръгът около Тръмп се затяга

В Америка много се спекулира до каква степен пламенната реч на бившия президент от 6 януари и продължилите месеци наред лъжливи обвинения за изборни измами може да са подействали като катализатор за нападението срещу Капитолия. Тук, разбира се, трябва да се направи разграничение между морална вина и правно доказуема. Докато при първия случай може да се водят непрестанни дебати, то при втория вината трябва да бъде доказана отвъд всякакво съмнение.

Комисия от Камарата на представителите, разследваща събитията от 6 януари, е разпитала над 300 свидетели досега. Сред тях са Кийт Келог, който е бил съветник по националната сигурност на Майк Пенс и се е намирал в близост до бившия президент на 6 януари; Роджър Стоун - съветник на предизборната кампания на Тръмп, който запази мълчание, като се позова на Петата поправка от американската Конституция и организатора на митинга "Спрете кражбата" Али Александър.

"Ние постигаме голям напредък и не след дълго нашите разкрития ще бъдат публично оповестени", обяви председателят на комисията Бени Томпсън.

През декември ръководената от демократите комисия от девет души гласува единодушно да се повдигнат обвинения срещу бившия шеф на кабинета на Белия дом Марк Медоус, който отказа да уважи изпратената му призовка.

Същата съдба застигна и Стив Банън, за когото също се предполага, че може да разполага с важна информация, но отказва да сътрудничи. Делото срещу бившия съветник на Тръмп е насрочено за юли 2022 г.