Синът на Доналд Тръмп, сенатори и конгресмени и журналисти от близката до бившия президент телевизия „Фокс нюз“ са умолявали напразно шефа на кабинета му Марк Медоус да го накара да спре щурма на тълпата срещу американския Конгрес на 6 януари тази година.

Това разкри днес комисията в Конгреса, която разследва щурма, в който загинаха пет души. Той прекъсна за часове заседанието на Конгреса, което трябваше да утвърди избора на Джо Байдън за президент.

Деветчленната комисията гласува единодушно да предаде Медоус на прокуратурата с обвинение за оскърбление на Конгреса, тъй като той отказа да сътрудничи на разследването. Очаква се гласуване по въпроса в Камарата на представителите по-късно днес, предаде Си Ен Ен.

Комисията публикува текстови съобщения от членове на вътрешния кръг на Тръмп до Медоус, изпратени, когато вилнеещата тълпа от привърженици на бившия президент вече е нахлувала в сградата на Конгреса.

Тези съобщения са доказателство за „за грубото погазване на задълженията“ от страна на Тръмп, каза заместник-председателката на комисията, представителката от щата  Уайоминг Лиз Чейни от Републиканската партия, цитирана от телевизията.

„Teзи текстови съобщения не оставят никакво съмнение. Белият дом е знаел точно какво ставаше тук, на Капитолия“, каза Чейни. „Едно от съобщенията, получени от г-н Медоус, казва (цитирам): „Ние сме под обсада тук, на Капитолия“.
Друг есемес, прочетен от Чейни гласи:
„Марк, протестиращите буквално щурмуват Капитолия, чупят прозорци на врати, нахлуват. Тръмп ще каже ли нещо?“
В трети се казва:
„Има въоръжен сблъсък пред вратата на залата“. 
В четвърти:
„Всички сме безпомощни“.
Доналд Тръмп младши е писал до Медоус по адрес на баща си:
„Той трябва да осъди това възможно най-скоро. Туитът на столичната полиция не е достатъчен“.
Медоус отговаря:
„Натискам го силно. Съгласен съм“.
В следващ есемес до Медоус Тръмп младши пише: 
„Нуждаем се от обръщение от Овалния кабинет. Той трябва да води сега. (Нещата) отидоха твърде далеч. И излязоха от контрол“.

Председателят на комисията Бени Томпсън, демократ от Мисисипи, каза, че очаква тази седмица тя да разпита около дузина ключови свидетели. С тях разпитаните досега свидетели ще станат повече от 300. Към тях се прибавят от 30 000 документални записа, свързани със събитието и близо 250 съществени улики.