Нов ден, нова позиция на ресторантьорския бранш по отношение на зелените сертификати. Повод за днешната стана отлагането на точката от дневния ред на парламента, която предвижда въвеждането на сертификат или тестване на неваксинираните като вход за достъп до сградите на Народното събрание (НС).  

От Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) настояват сега или зеленият сертификат да важи за всички, или да отпадне изобщо. И изразяват несъгласие с това тестовете за депутатите, сътрудниците им и администрацията на парламента да се плащат от данъкоплатеца.

На първото си заседание за новата година малко по-рано през деня парламентът отказа да се занимае с темата зелен сертификат за достъп до сградите на НС. На практика това се случва от ден първи на новоизбраните депутати, преди месец, като днес формалната причина бе, че проектът на решение, внесен от депутата от "Демократична България" Александър Симидчиев, трябва да мине първо през разглеждане в постоянните комисии, както е според новия правилник за дейността на парламента.

Според проекта на решение достъпът до сградите на Народното събрание, в т.ч. в Партийния дом, ще става или със зелен сертификат, или с отрицателен тест - условие, на което трябва да отговарят и редица граждани, за да отидат на работа. Бързите антигенни тестове са безплатни, както за народните представители, така и за техните сътрудници, за администрацията, за представителите на медиите, предлагат още от ДБ. Разходите се покриват от бюджета на НС (на практика работодателят на народните избраници, б.р.), а при струпване на входа на пункта за тестване, депутатите минават с предимство.

Здравната комисия проведе днес извънредно заседание и прие предложението на ДБ.

От БАЗ и СЗБ обаче се обявиха в позицията си против "дискриминационния подход, демонстриран от държавата по отношение на зелените сертификати".

"Всички ние виждаме, че COVID кризата се задълбочава не само у нас, но и в целия свят. Време е да се поеме отговорност и да се преосмисли обхватът на зеления сертификат, така че той или да обхване целия обществен живот, или да отпадне като изискване", настояват браншовитъе организации.

И допълват:

"На всичкото отгоре се обсъжда, при евентуално въвеждане на зелен сертификат в Народното събрание, всички ние като данъкоплатци да плащаме тестовете на неваксинираните високоплатени депутати и чиновници. От какъв зор? Работодателят, когато изисквал сертификат, да поемел тестовете… Желаем да напомним, че ние като работодатели не сме искали въвеждането на зелен сертификат за обектите ни, но с министерска заповед сме принудени да го спазваме и никой не поема тестовете на служителите ни!"