На оперативно заседание на правителството днес премиерът Кирил Петков е призовал всички министерства да дадат предложения за теми, които да бъдат повдигнати по време на бъдещето му посещение в Скопие, което ще се осъществи след избирането на новото правителство там.

"На оперативно заседание днес всяко министерство бе поканено да предложи въпроси на премиерската среща, за да може българският интерес да бъде защитен във всяка една област", съобщи началничката на кабинета на премиера Лена Бориславова след заседанието на Министерския съвет.

Досега съществуваше такъв механизъм и дори бяха проведени съвместни заседания между правителствата на двете страни и бяха подписани редица споразумения за сътрудничество, но практическата полза от тях не беше голяма. 

Бориславова потвърди, че новата външнополитическа съветничка на премиера - Весела Чернева, отдавнашен критик на българското вето за РСМ, е била в Скопие, за да подготви премиерското посещение. Бориславова обаче не отговори дали нейната визита е била съгласувана с МВнР.

Весела Чернева e директор е на българския офис на Европейския съвет за външна политика от 2008 г. и програмен директор в Център за либерални стратегии от 2003 г. Била е говорителка на външния министър Николай Младенов (ГЕРБ).

Междувременно организации на македонски българи призоваха премиера Кирил Петков в отворено писмо да не отстъпва от досегашната държавна позиция по европейския път на РСМ.

"Апелираме към Вас, не правете никакви отстъпки по въпроса за нашето равноправие. то не може и не трябва да бъде предмет на преговори, а неговото гарантиране не може да бъде празно обещание за неопределеното бъдеще. Конституционната процедура за вписването на македонските българи трябва да започне сега и веднага. Българите трябва да бъдат изрично,  равноправно споменати сред останалите части от народи в Конституцията на РС Македония", пише в отвореното писмо.