Лидерът на Социалдемократическия съюз в Република Северна Македония Димитър Ковачевски обяви, че възнамерява, след като бъде избран за премиер на страната, да покани в Скопие министър-председателя на България Кирил Петков. Срещата ще е в опит Ковачевски да договори отмяна на българските възражения срещу започването на преговори за присъединяване на страната към Европейския съюз, съобщи БНР.

Утре се очаква президентът на РСМ Стево Пендаровски да връчи мандат за съставяне на правителство на избраният от СДСМ Ковачевски. Това каза пред македонските медии председателят на парламента в Скопие Талат Джафери. Той прогнозира, че новият кабинет ще встъпи в длъжност на 17 януари 2022 г., информира БТА.

Джафери очаква съставът на новото правителство да бъде предложен около 10-11 януари и след консултации с парламентарните групи да бъде насрочено заседание на парламента, вероятно на 15-16 януари.

За мнозинство в македонското Собрание са необходими 61 депутати. И днес от опозицията поискаха предсрочни избори, но Джафери посочи, че управляващата коалиция има поне 3-ма депутати повече от необходимите 61 депутатски гласа.

След среща с американския посланик в Скопие Кейт Бърнс, Димитър Ковачевски каза още, че за македонската страна е най-важно да постигне взаимноприемлив план, по който българската "блокада" за евроинтеграцията на Скопие да бъде вдигната "час по-скоро".

"Трябва да останем искрено ангажирани в разговорите. Вярвам, че можем да намерим компромис по нерешените въпроси, ако новото българско правителство има същия подход", допълни той.

Наскоро Кирил Петков се обяви за ускорено намиране на решение по спорните въпроси между София и Скопие. Наред с дискусиите по историческите въпроси той предлага да бъдат създадени и двустранни работни групи по икономически теми, без България да отстъпва от националния си интерес.

Правителствената смяна в Северна Македония се налага след загубите, претърпени от Социалдемократическия съюз и албанските му партньори на местните избори през октомври, и последвалата оставка на досегашния премиер Зоран Заев.