"Проблем номер 1 е енергийната криза. Решихме да допълним енергийните помощи с допълнителни 860 милиона лева", заяви премиерът Кирил Петков след днешното заседание на Министерския съвет. 

По-късно енергийният министър Александър Николов поясни, че 860 млн. лв. не са допълнителна сума, а част от решените вече 1,5 млрд. лв. помощи за бизнеса. 

На 22 декември т.г. премиерът Петков обяви лично, че правителството ще налее 1,5 млрд. лв. за овладяване на ръста на цените на енергоносителите. 

„Ще бъдат отпуснати на бизнеса 1,3 млрд. за тока и около 200 млн. за газта. Така че влизаме в много силна подкрепа в тази посока, особено и защото го правим по начин, по който най-малките бизнеси би трябвало да бъдат подпомогнати по най-добрия начин“, каза Кирил Петков.

Защо сега обявява част от парите като нова сума, не стана ясно. 

По-късно пресслужбата на МС съобщи, че 806-те милиона са всъщност 450 милиона:

"Министерският съвет одобри на днешното си заседание допълнителни разходи по бюджета на Министерството на енергетиката за 2021 г. в размер до 450 млн. лв. Средствата са осигурени от преизпълнение на данъчните приходи в Държавния бюджет и вариантите за тяхното изразходване бяха одобрени от Народното събрание на 23 декември.
С допълнителните средства ще бъдат компенсирани до края на м. март 2022 г. всички небитови потребители заради високите цени на електроенергията и природния газ."

Вероятно колко са милионите, и колко - пиарът, ще установим, когато излезе постановлението в системата за правна информация на МС.

Кирил Петков призова отново всички да се ваксинират максимално бързо и обяви, че се обсъжда да се намали срокът за поставяне на трета доза, тъй като в момента той е 6 месеца след първата, но редица европейски държави го намалиха. 

Днес министрите са гласували и стимула от 75 лв. бонус за всеки пенсионер, който се ваксинира. 

 
По отношение на евентуалните затруднения за бизнеса заради нова вълна с Омикрон, кабинетът ще задели 120 млн. лв. за запазване на 80 000 работни места. 
 
За пенсиите са отпуснати допълнително и 750 млн. лв., за да не бъдат намалени те през януари, когато възрастните хора ще спрат да получават добавките, които вземаха миналата година.