Предложените от правителството компенсации за бизнеса заради високите цени на електроенергията не са достатъчни и е възможно да доведат до рязък спад в икономиката, безработица и социално напрежение. Това са заявили на среща с президента Румен Радев представители на работодателските организации, цитирани от БНР.

Председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев коментира, че предложения таван на компенсацията в размер на 30% от действителната пазарна цена, прави мярката неработеща:

"Таванът от 30% от пазарната цена всъщност ще помогне на някои от предприятията да оцелеят още няколко дни, но няма да ги спаси."


Митрев обясни исканията на българските предприятия за компенсиране на 75% от разликата между действителната пазарна цена за съответния месец и цената по мораториума за бита.

"Това, което президентът всъщност изслуша - ние показахме нашите изчисления, нашите варианти за това, което би било справедливо обезщетение на практика за този иззет ресурс от българските предприятия, който в момента е в българската енергетика. Информирахме го за това, че дори не са необходими средства от републиканския бюджет за компенсиране на всички небитови потребители и че в края на краищата едно справедливо компенсиране, не просто няма да ни позволи да затънем като икономика, а може да ни даде огромен шанс за икономически растеж". 

АИКБ също съобщиха какво са си говорили при президента.

"Анализирахме подробно ситуацията, нямаме различия с президента, обсъдихме възможни варианти за реакция. Стигнахме до извода, че най-работещо е компенсиране на потребителите на свободния пазар чрез възстановяване на част от надвзетите суми във връзка с екстремните цени на тока". 

Това каза пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ). 

По думите му свръхпечалбата в АЕЦ "Козлодуй", в НЕК и във Фонда за сигурност на язовирната система са достатъчни за компенсиране на всички потребители на свободния пазар - предприятията в промишлеността, училища, детски градини, болници, музеи, театри. 

Президентът Румен Радев заявил, че разбира аргументите на бизнеса.

"За запазването на енергоинтензивните предприятия със структуроопределящо значение за българската икономика се изисква навременно, балансирано и комплексно решаване на проблема с високите цени на електричеството за небитовите потребители и гаранции за надеждна енергия на достъпна и предсказуема цена", заявил на срещата президентът Румен Радев, обяви неговият прессекретариат. 

По думите му, ефективните мерки за небитовите потребители ще гарантират не само оцеляването и развитието на бизнеса в България, но и ще съхранят неговата конкурентоспособност. Президентът се ангажирал да продължи конструктивния диалог с работодателите за намиране на решение за овладяване на кризата и за начертаване на средносрочни и дългосрочни приоритети в сектор „Енергетика“. 

Темата бе обсъждана не само в президентството, но и в централата на основната опозиционна партия ГЕРБ.

Управляващите незабавно да отменят мораториума върху цените на тока, парното и водата и да въведат адекватни компенсации за бизнеса. За това настоя лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов на пресконференция в партийната централа. 

Той предложи да даде гласове, ако имат нужда при гласуване в пленарна зала. 

От ГЕРБ определиха като лобистко приетото от парламента решение, защото води до свръхсубсидиране на ВЕИ-сектора. Бившите управляващи припомниха, че утре изтича срокът за финализиране на проекта за построяване на газовия интерконектор между България и Гърция, чрез който от 1 януари 2022 г. трябваше да потече азербайджански газ.