Всеки пенсионер над 65 години, който се ваксинира, ще получи еднократна добавка към пенсията от 75 лева. Ваксинираните с три дози към момента също ще получат финансов бонус в същия размер от правителството. 

"Ако през януари ваксинираме 300 000 души над 65 години, това ще облекчи болниците при осезаема COVID вълна в следващ момент", заяви премиерът Кирил Петков, който обяви мярката заедно със здравния и социалния министри - Асена Сербезова и Георги Гьоков.

"Има голяма опасност Омикрон да дойде до България до края на януари. Ще направим всичко възможно да няма починали и да осигурим максимално облекчение за болниците.

Не е вярно, че ваксинацията влияе на бременността и че има големи странични ефекти.

Има опасност да станем COVID-дестинация и да намалим приходите от туризъм, а нашите деца да си стоят вкъщи", заяви още Кирил Петков.

Икономическите стимули за ваксинация не са нещо ново дори у нас, но в страната не бяха въвеждани от правителството.

Веригата "МЕТРО Кеш енд Кери" например дава ваучери от 20 лева за пазаруване на всеки свой клиент, който се ваксинира в мобилните пунктове на паркингите на хипермаркетите. А вчера политикът-зевзек Росен Марков обяви, че ще дава жива кокошка на всеки ваксиниран във Варна.

В съседна Сърбия, още в началото на лятото президентът Александър Вучич предложи по 30 долара на всеки, който се ваксинира. Щатът Ню Йорк дава по 100 долара на ваксиниран. В Бразилия се раздават бонуси за ваксиниране на деца.