Преди 4 месеца 35-годишният Габриел Борич изуми социолозите, като се наложи на първичните президентски избори в Чили. Той едва бе навършил необходимата възраст въобще, за да се яви на изборите.

Но на 11 март следващата година той ще положи клетва като най-младият президент в историята на южноамериканската република, след като спечели повече гласове от всеки свои предшественик до този момент.

Борич е символ на драматична промяна в политическия облик на Чили. Той е представител на радикално поколение от студентски лидери, които са твърдо решени да изкоренят наследството на диктатора Аугусто Пиночет веднъж завинаги.

"Чили бе родното място на неолиберализма. Тя ще бъде й гроба му", обяви той след победата на избори, цитиран от "Гардиън". "Знам, че историята не започва с нас. Чувствам се като наследник на дългия път на онези, които от различни места неуморно са се борили за социална справедливост".

Борич е роден в Пунта Аренас през 1986 г. и се гордее силно с родния си регион Магалянес, намиращ се край ледените полета на Патагония.

През 2011 г., когато стартира последната му година като студент по право, Борич стана лидер на студентски протести в цялата страна. Хиляди студенти превзеха кампуси и факултети през дългата, студена зима на 2011 г., за да изискват безплатно, висококачествено образование за всички.

Демонстрациите бяха потушени със скромен компромис, позволяващ на някои студенти да учат безплатно. Няколко от младите лидери на движението по-късно се кандидатираха за изборите на Конгреса през 2013 г. на страната или заеха позиции в местната власт.

Борич така и не завърши следването си. Вместо това влезе в парламента и изкара два мандата като депутат. 

През 2021 г. той загуби на косъм на първичните избори срещу Хосе Антонио Каст - крайнодесен поддръжник на Пиночет. Затова Борич значително модерира програмата си и успешно се пребори за гласовете на центристите.

За разлика от ранните си бунтарски години, в които с патетични речи водеше многохилядни протести, Борич сега се стреми да изглежда спретнат, смирен и сериозен. Често носи елегантен блейзър, покриващ татуировките му. 

Обещанията му обаче все така звучат екстремно за много жителите на Чили. Той обещава да децентрализира страната, да въведе социална държава, да увеличи публичните разходи и да даде гласност на жените и представителите на коренното население.

Крайната му цел е все същата - да изтрие и последните останки от диктатурата на Пиночет. Това вероятно ще се случи, тъй като все повече студенти от поколението през 2011 г. заемат важни постове в Чили.