Чили ще започне да предлага четвърта доза от ваксините срещу коронавирус през следващата седмица, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс. Тя ще стане първата страна в Латинска Америка и една от първите в света, която ще предлага допълнителната доза.

"От следващия понеделник, 10 януари, ще започнем нов процес на масова ваксинация с четвърта доза или втора бустерна доза", каза президентът Себастиан Пинера на пресконференция.

Чили има едно от най-високите нива на ваксиниране в света. Над 85 процента от населението си е поставило две дози. Около 57 на сто от жителите на страната са получили и бустерна доза, по данни на Our World in Data.

Съобщението на Чили идва, докато силно заразният вариант Омикрон се разпространява по целия свят. 

"Успехът, който Чили имаше в процеса на ваксинация, ни поставя сред най-добрите страни в света по начина, по който успяхме да се борим с тази пандемия", отбеляза Пинера. "И с тази четвърта доза се стремим да запазим тази лидерска позиция и да защитим здравето и живота на нашите сънародници."

За четвъртата доза ще бъдат комбинирани ваксините, които са били използвани досега в Чили - "Пфайзер", "Синовак" и "Астра Зенека", каза министърът на здравеопазването Енрике Парис.

Комбинация от различни ваксини между първата и четвъртата дози ще позволи "подобряването на имунната реакция", обясни Парис.

Първият случай на заразен с Омикрон бе регистриран в началото на декември. До този момент в страната са открити 698 случая на варианта, като огромното мнозинство от инфектираните са пътували в чужбина.