Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Чили ще започне да предлага четвърта доза от ваксините срещу коронавирус през следващата седмица, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс. Тя ще стане първата страна в Латинска Америка и една от първите в света, която ще предлага допълнителната доза.

"От следващия понеделник, 10 януари, ще започнем нов процес на масова ваксинация с четвърта доза или втора бустерна доза", каза президентът Себастиан Пинера на пресконференция.

Чили има едно от най-високите нива на ваксиниране в света. Над 85 процента от населението си е поставило две дози. Около 57 на сто от жителите на страната са получили и бустерна доза, по данни на Our World in Data.

Съобщението на Чили идва, докато силно заразният вариант Омикрон се разпространява по целия свят. 

"Успехът, който Чили имаше в процеса на ваксинация, ни поставя сред най-добрите страни в света по начина, по който успяхме да се борим с тази пандемия", отбеляза Пинера. "И с тази четвърта доза се стремим да запазим тази лидерска позиция и да защитим здравето и живота на нашите сънародници."

За четвъртата доза ще бъдат комбинирани ваксините, които са били използвани досега в Чили - "Пфайзер", "Синовак" и "Астра Зенека", каза министърът на здравеопазването Енрике Парис.

Комбинация от различни ваксини между първата и четвъртата дози ще позволи "подобряването на имунната реакция", обясни Парис.

Първият случай на заразен с Омикрон бе регистриран в началото на декември. До този момент в страната са открити 698 случая на варианта, като огромното мнозинство от инфектираните са пътували в чужбина.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.