В живота ми станах свидетел на две пандемии: първата от СПИН, втората - COVID-19. В такива моменти политическите разногласия трябва да останат на заден план, не бива да пожелаваме провали на лидерите си. Техните успехи се измерват в човешки животи.

Затова с голяма болка признавам: президентът Байдън се провали с COVID-19.

Седмици наред здравни експерти призоваваха държавния глава да излезе с публично обръщение и да адресира новия вариант Омикрон, който покори света за няколко седмици. Много от нас настояваха за нова политика, която да се бори с нарастващия брой на заразени в страната. Надявахме се, че Байдън лично ще я обяви по време на речта си във вторник.

За съжаление, това, което видяхме тази седмица, беше администрация, потънала в хаос и президент, който не познава фактите. Или не желае да промени курса по какъвто и да е съществен начин.

Основният призив на президента беше американците да се ваксинират. Това е добър рефрен, само дето все още имаме милиони съграждани, които не са получили нито една доза.

Президентът нямаше търпение да посочи, че под негово ръководство 200 милиона души са били напълно ваксинирани. Само дето вече знаем, че се нуждаем от бустери за защита срещу Омикрон и само около 60 милиона американци са получили трета доза.

Байдън действително призова хората да си сложат бустерна доза и посочи, че са безплатни и достъпни. Но като изключим, че обяви изграждането на нови мобилни клиники в Съединените щати, той не формулира по-комплексен план.

Що се отнася до дезинформацията за ваксините, той призова отговорните лица да "престанат", което е далеч от кампанията, от която се нуждаем, за да се справим с пропагандата, циркулираща навред из Съединените щати.

Вече знаем, че ваксините сами по себе си няма да решат този проблем. Президентът се обзаложи през март, че ваксинацията може да върне страната към някакво подобие на нормалност, обещавайки "лято на свободата". Но когато се появи Делта, новият вариант се разнесе из страната с много по-висока скорост от ваксинацията.

Здравните експерти призоваха за по-голям акцент върху по-широк спектър от мерки, включително осигуряване на бързи тестове и маски, контрола на околната среда и модернизиране на вентилационните системи в цялата страна. И все пак подобни мерки не се прилагат достатъчно в Съединените щати.

Прессекретарят на Белия дом Джен Саки дори се подигра на онези, които предложиха бързото тестване да стане по-широко достъпно и да се изпратят тестове до всяко американско домакинство.

По-късно все пак администрацията обяви, че ще започне да изпраща 500 милиона бързи тестове на американците през януари, въпреки че не е ясно дали е направена поръчката за тези тестове. В обещания мащаб всеки американец ще получи еднократна доставка на не повече от един тест в даден момент през зимата.

Президентът също така заяви, че училищата трябва да бъдат отворени и те са по-безопасни от всякога, като посочи, че Центровете за контрол и превенция на заболяванията вече са одобрили стратегия за "тестване и престой", за да направят това възможно. Проблемът е, че инфраструктурата и ресурсите за изпълнение на подобна стратегия просто не са налице в много училищни райони.

По отношение на маските, президентът предложи да ги носим, ​​дори ако сме напълно ваксинирани. Но той не е предлагал да се осигурят на американците висококачествени маски N95, които в ерата на Омикрон са много по-добри в защитата от заразяване, отколкото сините хирургически маски или платнените маски.

Относно вентилационните системи и контрола на околната среда? Президентът не обели и дума. За глобалните усилия за ваксиниране, които са от решаващо значение за спиране на появата на нови варианти? Нищо.

Президентът се опита да успокои страховете на хората, като им каза, че могат да се насладят на празниците, ако са напълно ваксинирани, без да споменава други методи на защита, които той и мнозина ще ползват този сезон. Държавният глава искаше да демонстрира компетентност, но това което видяхме във вторник, беше една администрация, която играе на гоненица и се опитва да контролира наратива, седмици след надигането на критиките за провала в борбата с Омикрон.

Белият дом просто още не може да се ангажира напълно с национална мобилизация, за да остави тази пандемия зад гърба ни.

---

Грег Гонсалвес е професор по епидемиология в "Училището за обществено здраве в Йейл". Коментарът му е публиван във "Вашингтон пост". Преводът е на Клуб Z.