Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Добре запазен ембрион на динозавър е открит във фосилизирано яйце в Гуанджоу, Китай, съобщи CBS News. 

Яйцето е намерено преди над 20 години, и е било в склад на музей доскоро, преди ремонт на сградата да е наложил преместване и сортиране на фосилите. Музейните работници са забелязали стърчаща кост от едно от яйцата, разрязано на две.

Мнозинството открити ембриони на динозаври до момента са непълни, с разглобен скелет. Това е първият толкова добре запазен екземпляр.

Ембрионът е на овирапторозавър, динозавър от вида на тероподите. Именно от малките тероподи произхождат днешните птици.

Овираптозаврите са далечни братовчеди на Тиранозавър рекс - и според някои хипотези са имали множество "птичи" характеристики, милиони години преди съвременните крилати.

 

Изучаването на ембриона е довело до интересно откритие - малките овирапторозаври са заставали в типична сгъната позиция преди излюпване, нещо, което доскоро се считаше за типично само за птиците, но не и за другите динозаври.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.