Вкаменен скелет на динозавър бе купен от частен колекционер за 6,65 млн. евро. Рогатият древен гигант е известен като "Големия Джон"

Това е най-големият трицератопс, откриван някога, съобщи БНР.

"Големия Джон" е кръстен на собственика на земята в американския щат Южна Дакота, където костите на динозавъра са открити през 2014 г.

Те са на 66 милиона години и само черепът е с дължина от над два и половина метра и широчина два метра.

Провеждащият търга в Париж Александър Жикельо заяви:

"Това е рекорд за Европа. Разбира се, че има страхотни Тиранозавър рекс, но това е друга категория. На нашето скромно ниво това е рекорд".

Аукцонната къща "Кристис" продаде скелет на Тиранозавър рекс за почти 32 милиона долара в Ню Йорк миналата година, припомня "Ройтерс".

Трицератопсите (Triceratops), (на старогръцки: τρικεράτωψ - трироголики) са род тревопасни динозаври, живели в края на кредния период (преди около 70 - 65 млн. години) в земите, които сега са Северна Америка. Приблизително по същото време и място са живеели тиранозаврите, анкилозаврите и едни други известни цератопси - торозаврите.

Няма открити изцяло запазени скелети. Предполага се обаче, че трицератопсите са били около 9 m дълги и 3 m високи, и са тежали около 9 – 11 тона. Живеели са на стада.