Хронологията:

- миналия уикенд: прокуратурата и МВР се скараха кой иска или не иска да бъде разпитан Борислав Колев - човека, изтеглил над 53 млн. за строителството на Лот-5 от "Хемус".

- в четвъртък Колев припадна в съда и бе откаран в болница.

- във вторник Колев не се яви за да чуе, че остава за пхостоянно в ареста. Но пък се яви брат му и каза, че е изявил желание да говори лично с Бойко Рашков и/или Иван Гешев.

- Рашков каза на МВР събитие, че вече е разговарял с него и "не е изненадан от това, което е чул".

И оттогава валят съобщения от прокуратурата - какво става с разпита на свидетеля, за когото иначе две прокурорки (по думите на шефовете от ГДБОП, и пресцентъра на МВР) са отказвали изобщо да го изслушат. От вчера съобщенията станаха общо 3.

Вчера около 13 че бе съобщено, че "Главният прокурор на Република България устно е уведомил наблюдаващите прокурори, че има готовност да присъства при провеждането на разпита". Вечерта - малко преди 20 ч. - че "при провеждането му (на разпита) присъства и главният прокурор на Република България г-н Иван Гешев по изричното настояване на обвиняемия Б. К."

Тогава бе казано и нещо по фактологията - че Борислав Колев е назовал само непознати на широката общественост имена, както и че се пазари да му снемат обвиненията.

Днес има ново прессъобщение - че Софийска градска прокуратура ще направи искане за разпита му пред съдия. Това се налага, защото Колев е посочил "конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление".

"С оглед изложените от обвиняемия обстоятелства наблюдаващите прокурори са дали множество подробни указания на органите на МВР. Възложено им е да установят посочените от обвиняемия лица, както и свързаните с тях търговски дружества", пишат от държавното обвинение.

Вероятно също така делото ще бъде взето на специален надзор от Апелативната и от Върховна касационна прокуратура (ВКП).

Любопитно е, че всичко това става, след като на 11 октомври прокуратурата обобщи в прессъобщение около 20-ина сигнала, подадени й от служебни министри. В него се казваше, че СГП се е самосезирала и по медийни публикации и след одитен доклад на Сметната палата за държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД.

Образувано било досъдебно производство, дадено е на НСлС, но са изискани документи, получени били "огромен обем материали" и предстои да бъдат разпитани над 800 свидетели.

 
Два месеца след това - на 7 декември, ГДБОП задържа "в условията на неотложност" Борислав Колев - по образувано от службата полицейско производство.

Ето и пълният текст на днешното съобщение на прокуратурата:

Софийска градска прокуратура ще направи искане за разпит пред съдия на обвиняемия Б. К. с оглед закрепване на обясненията му

На 21.12.2021 г. обвиняемият за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за ЛОТ-5 от Автомагистрала „Хемус“, Б. К. в присъствието на защитник даде обстойни обяснения като посочи конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление.

С оглед изложените от обвиняемия обстоятелства наблюдаващите прокурори са дали множество подробни указания на органите на МВР. Възложено им е да установят посочените от обвиняемия лица, както и свързаните с тях търговски дружества.

Днес наблюдаващите прокурори ще внесат в Софийски градски съд (СГС) искане за разпит на обвиняемия Б. К. пред съдия.

На основание чл. 46, ал. 2, т. 2 от НПК прокурорите лично ще извършат множество действия по разследването независимо че делото все още се намира в Софийски апелативен съд (САС) след произнасяне на въззивната инстанция по мярката за неотклонение на обвиняемия.

До момента няма произнасяне на Софийска апелативна прокуратура (САП) по направените самоотводи на двама от наблюдаващите прокурори. В случай че САП уважи тяхното искане, на принципа на случайния подбор, ще бъдат определени нови наблюдаващи прокурори, които да продължат ръководството и надзора върху разследването. До произнасянето на САП поискалите самоотвод прокурори продължават да изпълняват функциите си на наблюдаващи прокурори.

Извършват се всички необходими действия по разследването и други процесуални действия с цел разкриване на обективната истина по предвидения в закона ред.

Ако се съберат достатъчно доказателства за виновността и на други лица, същите ще бъдат привлечени в качеството на обвиняеми и ще им бъдат определени от наблюдаващите прокурори адекватни мерки за неотклонение, отговарящи на обществената опасност.

Изготвено е предложение за вземане на делото на специален надзор от САП и от Върховна касационна прокуратура (ВКП).

За резултатите обществеността ще бъде своевременно информирана.