Борислав Колев - обвинен, че е изтеглил на каса над 53 млн. лв. отпуснати за строителството на АМ "Хемус", иска срещи с главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Бойко Рашков, "за да им предаде информация от съществено значение".

Това стана ясно днес в съда от думи не на Борислав, на брат му Иво Колев (който също е съдия и също в момента със спрени права, б.р.). Пред журналисти в Съдебната палата Иво Колев каза, че всеки можел да си даде отговор на въпроса кои са крайните получатели на парите и за какво влияние става дума.

Думите на брата прозвучаха като оферта:

"Брат ми разполага с информация от съществено значение по повод разследването. След като се касае за такива суми и такива мащаби, си дайте сметка за хората, интересите и влиянията, които са замесени“, каза Иво, цитиран от бТВ.

В отсъствие на Борислав, магистратите го оставиха за постоянно в ареста. Решението е на Софийския апелативен съд като втора инстанция и съответно е окончателно и не подлежи на обжалване.

Главният прокурор Иван Гешев устно е уведомил наблюдаващите прокурори, че има готовност да присъства при разпита на Борислав Колев, обвинен за пране на пари за автомагистрала "Хемус". Това става известно от прессъобщение на Софийската градска прокуратура.

Наблюдаващите прокурори при Софийската градска прокуратура незабавно са издали разрешение, с което се позволява на разпита да присъства и главният прокурор. Наблюдаващите прокурори лично ще проведат разпита на обвиняемия при спазване на всички законови изисквания в сградата на Софийската градска прокуратура, посочват от пресцентъра.

За готовността на главния прокурор да присъства на разпита вече е информиран и защитник на обвиняемото лице.

Софийската градска прокуратура е разпоредила на Главна дирекция "Охрана" привеждането на обвиняемия в сградата на прокуратурата за действия по разследването с негово участие.

По-късно вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че вече се е срещнал с Колев.

"Откликнах на желанието и на двамата братя. Те направиха някои уточнения. Нека оставим службите да си свършат работата. Днес ще се проведе разпит в градската прокуратура", каза Рашков.

Той допълни, че не е изненадан от това, което е чул. Рашков каза, че Колев е назовал и имена, но те не са публично известни. Според него до известните имена ще се стигне на следващ етап от разследването.

"Би могло да се очаква да има малко по-ускорено развитие в разследването и да се стигне по-бързо до истината", каза Рашков.

Колев е обвиняем за изпиране на над 53 милиона лева от парите за строежа на магистрала „Хемус“.

Първо Градският съд го остави под домашен арест. Забележително е, че съдия Вера Чочкова се произнесе, че очевидно има престъпна група, но тя не е за пране на пари (както обвинява прокуратурата), а за данъчни престъпления.

При гледането на мярката в Софийския апелативен съд Колев припадна в залата, докато съдията четеше определението, с което се решаваше дали да остане в ареста. Според обвинението, Колев е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал хора за фиктивни управители. След това по сметките на тези дружества били превеждани милионите за „Хемус“.

Според адвоката му Христо Ботев става въпрос просто за плащне "на ръка" на общите работници, кото са били на обектите.

Случаят с Колев, който е международен рефер на футзал, (до)скара прокуратурата и МВР. Според поредица от пресконференции и изявления на държавното обвинение - полицаи от ГДБОП са упражнили безпрецедентен и незаконен натиск срещу наблюдаващите прокурорки - викали ги в почивните дни и натискали да се сключи споразумение с подсъдимия срещу негови признания. А пък те нямали това право (?!).

Според версията на МВР, напротив - прокурорките не са проявили никакъв интерес и въпреки обещанието за самопризнания, 4 дни нямало кой да разпита арестанта. При положение, че той е изявил желание да сътрудничи, като разкаже повече за пътя на парите нагоре.

За да е още по-интересно, миналия път - точно преди обвиняемият да припадне в залата, прокурорът от Апелативна отказа да подкрепя протеста на колежките си срещу наложения домашен арест.

Досега Колев не е дал обяснения къде са милионите.