ГДБОП е задържала мъж в София, заподозрян, че е крайният получател на парите от незаконни схеми при строителството на АМ "Хемус".

В момента той е в ареста на столично РПУ. Според медии самоличността на мъжа е била установена преди време, но чак днес е бил заловен. 

Припоняме, че разследващите смятат, че средствата (около 53 млн. лв.) са били изтеглени в брой от подставени лица, част от които - клошари и малоимотни хора. 

При представяне на схемата за злоупотреби преди време от МВР обясниха, че част от средствата са били теглени в чували и носени на неизвестен към онзи момент човек. 

Очаква се по-късно днес на задържания да бъдат повдигнати и обвинения. 

В същото време, по информация на "24 часа" задържаният се казвал Боби и бил бивш данъчен инспектор. Неговият брат пък работил в голяма строителна компания и оттам идвала връзката.

Парадоксално е също така, че по случая МВР обяви своя полицейска проверка - "през главата" на прокуратурата, която обича да казва, че е "господар на разследването" по НПК. В случая става въпрос именно за нея.

По-рано Иван Гешев анонсира и прокуратурата разпространи дела, по които работела по сигнали на служебното правителство. Сред тях имаше и такова за строежа на магистралите, но бе анонсирано, че предстои да се разпитат над 600 свидетели и още много, много оперативно-следствени действия.

По-късно днес прокуратурата рагира с прессъобщение и обвинение за пране на пари. Прокуратурата е обвинила 42-годишния Б.К. за парите, предназначени за ЛОТ-5 от магистрала "Хемус". Досъдебното производство е образувано в условията на неотложност преди 4 дни от ГДБОП, информират от държавното обвинение.

От събраните по делото до този момент доказателства се установява, че Б.К. е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от магистралата.

Впоследствие мъжът лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили пари, които му предоставяли.
По този начин с общо 52 деяния в периода от 18 юни 2020 г. до 8 септември тази година мъжът получил 53 060 861.

Б.К. е задържан с постановление на наблюдаващите прокурори за срок до 72 часа. Предстои обвинението да поиска постоянния му арест от съда.

Ето и съобщението на МВР:

Служители на ГДБОП установиха и задържаха участник в измамна схема

Досъдебното производство е образувано в условията на неотложност на 03.11.2021 г. и се води от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП. От събраните до този момент данни е установено, че мъжът е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“. В последствие той лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми и му ги предоставяли. По този начин с общо 52 деяния в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. той е  получил сума в размер на 53 060 861 лева.

На 06.12.2021 г. Софийска градска прокуратура (СГП) е привлякла 42-годишният мъж към наказателна отговорност за изпиране на пари – престъпление по чл. 253 от НК. Той е задържан с постановление на наблюдаващите прокурори за срок до 72 часа.

Предстои СГП да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Разследването по случая продължава.