Омикрон, новият вариант на коронавируса, ще се появи у нас до дни, каза тази сутрин по БНТ, вирусоложката проф. Радка Аргирова, която съветва министър-председателя Кирил Петков по въпросите на пандемията.

Омикрон се разпространява по-бързо от доминантния досега вариант Делта, но при първия болестта протича по-леко, потвърди проф. Аргирова.

При новия вариант обаче постковидните усложнения са повече и по-тежки и засягат почти всички органи - от мозъка до черния дроб, предупреди тя.

Проф. Аргирова посъветва прекаралите COVID-19 да се преглеждат контролно. Тя препоръча прегледи при специалисти по сърдечносъдови и белодробни заболявания, рентгенова и кръвна картина.

Бързото разпространение на Омикрон е пагубно за България, подчерта проф. Аргирова,  като се позова на сериозните последствия на заболяването при този вариант.

„На фона на това леко протичане, смъртността в Западна Европа е много ниска - каза тя. - У нас обаче има очаквания за по-висока смъртност, защото нивата на ваксинация са по-ниски“.

Правителството ще се опита да повиши дела на ваксинираните като с компетентен съвет помогне на колебаещите се да преодолеят съмненията и страховете си, каза тя. 

„Подготвя се ваксина, която да е активна специално срещу Омикрон, но и такава, която да е активна срещу всички варианти на коронавируса“, каза проф. Аргирова.